Prijavi se na trening i raskrinkaj populizam

03. studenoga 2022.
Prijavi se na trening i raskrinkaj populizam 1
Kurs za Gong

Za razumijevanje politike 21. stoljeća, ključno je razumijevanje populizma  - političke ideologije koja smatra, u najkraćim crtama, da društvo čine dvije međusobno suprotstavljene grupe – pošten narod i korumpirana elita. Populizam se vodi idejom da su svi tradicionalni političari jednako loši, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Desetljeće unazad, populističke ideje jačaju širom svijeta i postaju prijetnja mainstream političkim strankama. 

Je li kaos, kriza i beznađe populistička retorika ili naša zbilja? Jesu li “korumpirane i nesposobne” političke elite krivci za generalno loše stanje? Što to znači za nas kao građane i građanke, a što za političke zajednice u kojima živimo i živjet ćemo u budućnosti? Postoje li dobre i loše strane populizma i kakva to budućnost čeka populizam?

Prvom izvedbom Gongove edukacije “Osvijesti populizam” dobit ćete uvid u svijet populističkih političkih ideja, populističkog stila politike i njegovog diskursa.

Naši izlagači i izlagačice upoznat će sudionice i sudionike treninga s obilježjima, ponašanjima, ali i posljedicama populističkih pokreta i retorika, ali i propitati gdje leži stvarna moć. Jesu li populisti “dobre vile” koje žele “vratiti narodu otuđenu politiku” i pripadajuće pravo naroda da odlučuje o svim važnim političkim pitanjima ili je sve to samo dobro razrađena marketinška strategija koju koriste politički lideri kao ulogu u pridobivanju moći - pokušat će nam odgovoriti voditelji radionica:

  • prof. dr. sc. Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

Suradnik je na nekoliko međunarodnih projekata koji se bave populizmom i autor više stručnih knjiga i članaka koji se bave populizmom kao temom

  • izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša – Zenzerović, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu 

Također, autorica više stručnih članaka na temu populizma i jedna od autorica knjige „Dobar, loš ili zao?“ koja se bavi populizmom u Hrvatskoj

  • Gordan Turković, izvršni direktor i suvlasnik u agenciji CTA komunikacije s višegodišnjim iskustvom u strateškom savjetovanju i osmišljavanju integriranih marketinških kampanja.
  • Dražen Hoffmann, koordinator edukacijskih aktivnosti u Gongu
  • Damira Brunac, koordinatorica razvoja i provedbe Gongovih aktivnosti namijenjenih razvoju građanske pismenosti

Ukupno trajanje edukacije je 8 sati, a sve sudionice i sudionici dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju.

Predviđen termin održavanja edukacije je 25. studeni 2022. u Zagrebu. Sudjelovanje je za sve sudionike_ice besplatno, a smještaj i put za one koji žive izvan Zagreba je osiguran. Broj mjesta je ograničen.

Prijavite se na damira@gong.hr.

Kreiranje programa i njegova provedba u 2022. godini omogućeni su uz financijsku potporu Citizens, Equality, Rights and Values programa i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj.

Prijavi se na trening i raskrinkaj populizam 2
Prijavi se na trening i raskrinkaj populizam 3
chevron-right