Otvoreni podaci: Što su i kako mi mogu koristiti?

11. listopada 2022.
Otvoreni podaci: Što su i kako mi mogu koristiti? 1
Kurs za Gong

Kao višedesetljetni zagovarač otvaranja podataka, Gong je u sklopu projekta Twinning Open Data Operational bio jedan od sudionika stvaranja prvog online tečaja o otvorenim podacima na hrvatskom jeziku: “Otvoreni podaci - što su i kako mi mogu koristiti? Smjernice dobre prakse za rad s otvorenim podacima u Hrvatskoj”.

Tečaju smo doprinijeli s bogatim iskustvom u pripremi i upotrebi digitalnih alata - Parlametar, Mozaik veza, Imamo pravo znati i Popravi.to - primjer su korištenja otvorenih podataka koji mogu unaprijediti transparentnost rada tijela javne vlasti, demokratičnost rada institucija, ali i unaprijediti građansku participaciju. Za potrebe tečaja je naša Melisa Skender, stručnjakinja za digitalne alate, održala intervju u kojem je istaknula važnost digitalnih alata, ali i probleme s kojima se suočavamo u njihovoj upotrebi.

“Kad su ljudi svjesni toga da je do podataka moguće doći, bit će manje skloni riskirati. Otvoreni podaci, i stvaranje novih vrijednosti iz istih, su po meni najučinkovitiji alat za prevenciju i suzbijanje korupcije”, naglasila je Melisa. 

U nastavku pogledajte Melisin intervju, a za više informacija o tome kako se besplatno prijaviti na tečaj kliknite OVDJE!

chevron-right