Gong gostuje na raspravi u Saboru: Čemu referendum?

05. srpnja 2022.

Povodom najavljenih izmjena Zakona o referendumu i trenutnih političkih pregovora oko izmjena Ustava RH i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, a koje se tiču ustavnopravnog okvira za referendum, u četvrtak 7. srpnja u 10 sati, u dvorani Stjepan Radić u Hrvatskome saboru, održava se okrugli stol "Čemu referendum?“.

S obzirom na nedostatak javne rasprave o ovom pitanju, cilj je okruglog stola potaknuti širi, ali i stručni dijalog o tome kako urediti referendumsko izjašnjavanje i potaknuti demokratske procese u Republici Hrvatskoj s naglaskom na snažniju participaciju građana u donošenju političkih odluka koje direktno utječu na njihove živote.

Na okrugli stol pozvani su predstavnici struke, sveučilišni profesori specijalizirani za referendumsku problematiku, predstavnice sindikata i inicijativa koji su dosad uspjeli prikupiti potreban broj potpisa za svoje referendumske inicijative, predstavnice nevladinih organizacija koje prate provedbu demokratskih procesa u RH te svi saborski zastupnici i zastupnice aktualnog saziva Hrvatskog sabora.

Na okruglom stolu govore:

  • prof. dr. sc. Robert Podolnjak, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata
  • Marija Hanževački, glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata
  • Dr. Natalija Kanački, građanska inicijativa „U ime obitelji”
  • Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga

A svi ostali gosti i gošće, napose saborski zastupnici s obzirom na svoju zakonodavnu ulogu, pozvani su da se aktivno uključe u raspravu o ovom presudnom pitanju za budućnost demokratskih procesa u Republici Hrvatskoj.

chevron-right