Pionirski iskorak: Gong dio prvog europskog anti-SLAPP konzorcija

02. lipnja 2022.
Pionirski iskorak: Gong dio prvog europskog anti-SLAPP konzorcija 1
Izvor: Pixabay

Strateške tužbe protiv javne participacije (SLAPP) rastuća su prijetnja slobodi izražavanja u Europskoj uniji jer imaju za cilj zastrašivanje novinara i boraca za ljudska prava te ograničavanje javnih rasprava. Novi paneuropski konzorcij Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression (PATFox) kao odgovor ima razvoj prvog europskog anti-SLAPP kurikuluma i obuku pravnih stručnjaka u 11 država članica Europske unije, a projektni partner za Hrvatsku je Gong.

Naomi Colvin, voditeljica projekta iz berlinske nevladine organizacije Blueprint for Free Speech, koja je i projektni partner:

"SLAPP je napad na slobodu izražavanja i oblik uznemiravanja koji ima za cilj ušutkavanje novinara, boraca za ljudska prava i građana koji ostvaruju svoja demokratska prava. Podaci pokazuju da se korištenje prijetnji za ušutkavanje govora putem pravnih sredstava u Europi posljednjih nekoliko godina eksponencijalno povećalo. PATFox je pionirski projekt - vjerujemo prvi u svijetu - usmjeren razvoju transnacionalnog kurikuluma posebno osmišljenog za osposobljavanje pravnih stručnjaka o tome kako identificirati SLAPP-ove i koristiti alate dostupne za njihovo suzbijanje. U jedanaest država članica EU-a zajedno ćemo raditi na inovativnoj pravnoj izobrazbi koja će se pozabaviti jednim od najvažnijih izazova u ostvarivanju slobode govora u Europi.”

Projekt će se provoditi u nekim od zemalja u kojima su problemi sa SLAPP-ovima među najizraženijima u Europi. Sindikat novinara Hrvatske izvještava o više od 900 sudskih procesa protiv novinara koji su u tijeku, a pretpostavlja se da značajan dio čine SLAPP-ovi. U Poljskoj, PATFox partner Oko.press prati "masovnu" primjenu pritisaka vlasti putem pravnih sredstava na aktiviste. U Sloveniji je jedna istraživačka novinarska kuća zaprimila 39 tužbi. U vrijeme svoje smrti, malteška istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia bila je suočena s više od 40 tužbi za klevetu u vezi s njezinim radom, a radi se o slučaju koji je postao apsolutni simbol problema SLAPP-ova i veliki poticaj za anti-SLAPP zagovaranje u Europskoj uniji.

Carla Camilleri, pomoćnica ravnatelja malteške nevladine organizacije aditus foundation:

„Iako su SLAPP-ovi paneuropski problem, utvrđeno je da Malta ima najveći broj SLAPP-ova po glavi stanovnika, stoga kao malteška nevladina organizacija vjerujemo da je bitno povećati kapacitet lokalnih pravnih stručnjaka koji će se vjerojatno suočiti ili braniti u slučaju takvih tužbi. Atentat na Daphne Caruana Galizia doveo je u prvi plan pitanje zlouporabe pravnih sredstava protiv onih koji pokušavaju razotkriti korupciju i otkriti istinu, stoga je nužno prenijeti takvo znanje i edukaciju na lokalnu scenu putem PATFox-a."

Alessia Schiavon, voditeljica pravnog odjela Međunarodne zaklade Baltasar Garzón (FIBGAR):

"Pravno osnaživanje ključni je dio transformacije potrebne za rješavanje problema SLAPP-a. Pravni stručnjaci imaju iznimno važnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali kada je riječ o SLAPP-ovima, često im nedostaje znanja i vještina za uspješnu obranu svojih stranaka pred sudom."

Projekt PATFox nadovezuje se na poziv za edukaciju pravnih stručnjaka, pravosudnih dužnosnika i osoba u riziku od SLAPP-ova koji je uključen u nacrt preporuke koju je Europska komisija objavila prošlog mjeseca kao dio svoje anti-SLAPP inicijative. Malteški pravni stručnjak, profesor Justin Borg-Barthet sa Sveučilišta u Aberdeenu, koji je nadaleko poznat kao jedan od vodećih europskih stručnjaka za SLAPP-ove, koordinirat će pružanje osnovnih materijala za educiranje s pravnim stručnjacima koji će održati treninge u svakoj partnerskoj zemlji. Treninzi će se temeljiti na međunarodnim načelima ljudskih prava, pravu EU i domaćoj sudskoj praksi.

Dodatni povezani moduli o zaštiti osobnih podataka (cyber sigurnost), financijskoj forenzici i zviždačima uz SLAPP treninge također će biti dostupni pravnim stručnjacima.

U lipnju, PATFox će održati radionicu pod nazivom “Calling time on lawfare: designing a European anti-SLAPP curriculum ” na najvećoj svjetskoj međunarodnoj konferenciji o digitalnim pravima, RightsCon.

Radionica će se održati u utorak 7. lipnja u 12.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Otvorena za sve, a registracija na RightsCon besplatna je do 3. lipnja.

Materijali iz kurikuluma projekta bit će objavljeni na web stranici projekta: antislapp.eu.

Pravni stručnjaci iz 11 zemalja projektnih partnera pozvani su da prijave za treninge putem maila na contact@antislapp.eu.

Pionirski iskorak: Gong dio prvog europskog anti-SLAPP konzorcija 2
Pionirski iskorak: Gong dio prvog europskog anti-SLAPP konzorcija 3
Pionirski iskorak: Gong dio prvog europskog anti-SLAPP konzorcija 4
chevron-right