Hoće li parlamentarni izbori napokon biti pravedni: Predstavljanje Gongovog rješenja promjene izbornih jedinica

16. svibnja 2022.
Hoće li parlamentarni izbori napokon biti pravedni: Predstavljanje Gongovog rješenja promjene izbornih jedinica 1

Povodom objave popisa stanovništva i ponovnog aktualiziranja nužnosti promjene izbornih jedinica, Gong će održati konferenciju za medije "Gongovih 6 izbornih jedinica za ustavne izbore" u utorak, 17. svibnja, u 10 sati, u maloj dvorani Hrvatskog novinarskog društva (Perkovčeva 2), na kojoj će Goran Čular, profesor na Fakultetu političkih znanosti i autor Gongove analize "Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?", Berto Šalaj, predsjednik vijeća Gonga i profesor na Fakultetu političkih znanosti, te Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga, predstaviti rješenje prema kojemu bi se ostvarila jednakost biračkog prava te prema kojem bi sljedeći parlamentarni izbori bili ustavni.

Gongova podjela na 6 izbornih jedinica s različitim brojem mandata, ali proporcionalno broju stanovnika svake izborne jedinice, odgovara na sve primjedbe iz Rješenja Ustavnoga suda, eliminira ustavnu nejednakost biračkoga prava i pritom geografski prati granice postojećih županija. Rad "Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?" Gorana Čulara, profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i član Gonga dokazao je da je do sada nepravedno raspodijeljeno čak 64 zastupnička mjesta.

Gong ustavna načela o političkoj jednakosti građana, kao i ustavnost i zakonitost izbora, smatra jednim od temelja demokratskog političkog sustava. Ako svaki glas ne vrijedi jednako u praksi, demokracija je ugrožena. Upravo zato gong već cijelo desetljeće upozorava na neustavnost izbornog procesa te nužnost promjene izbornih jedinica.

Hoće li parlamentarni izbori napokon biti pravedni: Predstavljanje Gongovog rješenja promjene izbornih jedinica 2
chevron-right