Javno savjetovanje o Zakonu o medijskim slobodama

21. ožujka 2022.
Javno savjetovanje o Zakonu o medijskim slobodama 1
Izvor: Unsplash

Sudjelovale smo u javnom savjetovanju o Zakonu o medijskim slobodama (European Media Freedom Act - EMFA), čijoj se izradi pristupilo s ciljem poboljšanja funkcioniranja unutarnjeg tržišta medija.

Savjetovanju smo priložile i Gongovu analizu “Tko sve pritišće novinare i novinarke: od političara do oglašivača” kako bismo ukazale na problem velike ovisnosti hrvatskih medijskih kuća o oglašivačima te iznijele problem djelovanja Agencije za elektroničke medije zbog davanja koncesija mogućim prikrivenim vlasnicima. Također, upozorile smo na pristranost nacionalne televizije u odnosu na vladajuću stranku te na slijevanje milijuna kuna iz državnog proračuna u birane medije.

Gong se zalaže da kandidati za članstvo u Vijeću za elektroničke medije (državni regulator) budu javno zastupljeni na sjednici matičnog parlamentarnog radnog tijela, kao što je to slučaj, primjerice, s dužnostima pučkog pravobranitelja ili predsjednika Vrhovnog suda. Time bi se pridonijelo višoj razini njihove odgovornosti prema javnosti čije interese trebaju štititi.

Naše pilot istraživanje o cenzuri i pritiscima unutar redakcija pročitajte ovdje.

Javno savjetovanje o Zakonu o medijskim slobodama 2
chevron-right