Hrvatska među 7 europskih zemalja s najvećim rizikom od autokracije

03. ožujka 2022.
Hrvatska među 7 europskih zemalja s najvećim rizikom od autokracije 1

U susret neprekidnom nizu korupcijskih afera i negativnih demokratskih trendova, na koje Gong stalno upozorava, a Vlada uporno ignorira i relativizira, stiglo je vanjsko ekspertno mišljenje od V-Dem instituta - nimalo iznenađujuće, ukazalo je na pojavu negativnih demokratskih trendova i sve veću autokratizaciju u Hrvatskoj

Istraživanje “Democracy Report 2022: Autocratization Changing Nature?”, koje je odnosi na 179 država, je Hrvatsku smjestilo na 46. mjesto - dva niže nego u istom istraživanju iz 2021. godine. Za razlog navode kontinuirano desetogodišnje slabljenje demokracije u Hrvatskoj, posebice u domeni slobode i izbornog sustava, zbog čega se Hrvatsku svrstalo među države s autokratskim trendovima. 

ako još uvijek spada u 30% država s razvijenom i kvalitetnom demokracijom, u istraživanju se posebno ističe da Hrvatska spada među 7 europskih država s najvećim rizikom da njihovi demokratski sustavi u narednim godinama dožive autokratske tendencije i promjene - zajedno s Mađarskom, Poljskom, Bjelorusijom, Slovenijom, Srbijom i Češkom.

chevron-right