Sudjelujte u Danima otvorenih podataka

25. veljače 2022.
Sudjelujte u Danima otvorenih podataka 1

Dane otvorenih podataka organiziraju Gong i grupa građanskih hakera Code for Croatia umreženi u globalnu Open Data Day mrežu već osmu godinu za redom. Provedite prvi vikend u ožujku s ekipom građanskih hakera i hakerica, podatkovnih entuzijasta i entuzijastkinja svih profila sudjelujući online u konferencijskim panelima te raspravama i izazovima koji otvaranjem podataka žele unaprijediti kvalitetu života u zajednici. 

Konferencija “Otvorenim podacima protiv infodemije”

Aktivnosti ćemo započeti s konferencijom “Otvorenim podacima protiv infodemije” u petak, 4. ožujka 2022., koju možete pratite putem YouTube kanala Code for Croatia i Gonga, te na Facebook profilu Gonga s početkom u 10 sati. U sklopu konferencije organizirat će se tri panela:

Danas kada se sve teže probijamo kroz gomilu informacija, suočeni s pandemijom virusa o kojemu tek učimo, nepovjerljivi prema institucijama i zarobljeni u algoritmima društvenih mreža, shvaćamo kako se infodemija širi brže od zaraze, a njezine posljedice za društvo bi na kraju mogle biti i puno opasnije od COVID-a. Znanstvenice i znanstvenici sa sveučilišta u Rijeci, Osijeku i Dubrovniku analizirali su kako se šire dezinformacije o COVID-u, tko su najutjecajniji dezinformatori, te kako su se mijenjali sentimenti tijekom različitih valova zaraze. Na panelu koji počinje u 10 sati predstavit će rezultate svojih istraživanja, govoriti o ulozi koju otvoreni podaci mogu imati u suzbijanju infodemije i kako vodeći mediji i mediji specijalizirani za provjeru točnosti tvrdnji u javnom prostoru mogu doprinijeti suzbijanju dezinformacija.

Otvoreni podaci dokazano su korisni u suočavanju s izvanrednim situacijama, tomu smo ne tako davno svjedočili u slučaju serije potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Koliko su inače besplatni i dostupni za ponovnu uporabu prostorni podaci, ali i podaci o prirodi i okolišu u Hrvatskoj, razgovaramo na panelu pod naslovom Podaci samo za bogate. Novim izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama, a koje čekaju drugo čitanje u Saboru, Hrvatska bi trebala usvojiti odredbe EU Direktive o otvaranju podataka javnog sektora. Prostorne podatke, podatke o prirodi i okolišu kao i one o trgovačkim društvima Direktiva navodi kao prioritetne skupove podataka koji bi trebali biti besplatni i otvoreni svima za uporabu. Je li realno očekivati otvaranje besplatnog API pristupa ovim podacima za Hrvatsku, i u kojem roku, rasprava je koju otvaramo u 12 sati.

Tko vas plaća’ često je pitanje koje se lani često postavljalo civilnom društvu kao dio difamacijske kampanje o financiranju i radu udruga. Sudionice i sudionici zadnjeg panela, koji započinje u 13.30, će odgovoriti na ovo pitanje, kako bi se razbile postojeće difamacijske kampanje te sprječile buduće.

Program konferencije pogledajte ovdje:

Vikend Hackathon

Online vikend hackathon otvaramo u subotu, 5. ožujka, u 10 sati, predstavljanjem prijavljenih projekata, a pridružiti nam se možete i na vikend radionicama na kojima ćete naučiti kako automatizirati preuzimanje (skrejpanje) podataka s web mjesta, proučavati podatke imovinskih kartica hrvatskih dužnosnika, doznati više o Pro funkcionalnost platforme za digitalni pristup pravu na informacije, ImamoPravoZnati.org, poslušati predavanje ekonomskog istraživača i data entuzijasta Ivana Žilića o važnosti podataka za ekonomska istraživanja, uređivati Twitter objave o COVID-19, te dobiti pristup jedinstvenoj bazi podataka o politički izloženim osobama Istočne i Srednje Europe i Zapadnog Balkana PEP Explorer.

Program hackathona pogledajte ovdje:

Kako se prijaviti na konferenciju/vikend Hackathon?

Prijaviti se možete putem linka ovdje.

Za sva pitanja i informacije slobodno se obratite gong@gong.hr uz napomenu "za ODD2022".

Kako pratiti?

Priključite se prijenosu uživo:

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Sudjelujte u Danima otvorenih podataka 2
Sudjelujte u Danima otvorenih podataka 3
Sudjelujte u Danima otvorenih podataka 4
Sudjelujte u Danima otvorenih podataka 5
chevron-right