Prijavi se na Stipendiju za sigurnost novinara i novinarki!

08. veljače 2022.
Prijavi se na Stipendiju za sigurnost novinara i novinarki! 1

Internews je 2021. godine pokrenuo Stipendiju za sigurnost novinara i novinarki. Ovaj program okuplja suradnike i suradnice iz zemalja srednje i jugoistočne Europe kako bi poboljšali njihove vještine na području digitalne sigurnosti i pomogli im u jačanju sigurnosti lokalnih novinarskih zajednica kroz ciljane angažmane.

Prva skupina stipendista i stipendistkinja uključivala je šest srednjoeuropskih zemalja, a od ove godine program je proširen na tri nove zemlje: Albaniju, Bugarsku i Hrvatsku!

Gong je Internewsov partner u Hrvatskoj i odgovoran za aktivnosti koje se implementiraju u Hrvatskoj.

Ako vas zanima digitalna sigurnost, novinari_ke ste ili ste se bavili_e medijima, dolaziš iz jedne od navedene tri zemlje - onda je ovo idealan program za vas! Planiramo angažirati ukupno 12 stipendista, otprilike četiri po svakoj zemlji. Stipendisti i stipendistkinje ne moraju biti stručnjaci_kinje za digitalnu sigurnost ili novinarstvo, ali bi trebali biti zainteresirani za oboje. Posebno smo zainteresirane za angažiranje pripadnika nedovoljno zastupljenih zajednica (primjerice, kandidati koji se identificiraju kao žene, kao LGBTQI+ ili kao pripadnici etničkih manjina)!

Tijekom Stipendije koja traje više od godinu dana, od nas ćete dobivati ​​stalno mentorstvo, podršku i materijale za obuku. Pokrit ćemo teme osnovne i napredne digitalne sigurnosti, rizike s kojima bi se regionalne medijske kuće mogle suočiti i još mnogo toga! Također ćete biti pozvane na tri regionalne radionice – jednu za mapiranje sigurnosnih potreba novinarki iz regije, jednu o konceptima digitalne sigurnosti i jednu o sigurnosnim potrebama marginaliziranih zajednica. Nakon tih radionica, dobit ćete stipendiju za organiziranje treninga o digitalnoj sigurnosti i sesija za dijeljenje znanja u vašoj regiji.

Nadalje, povezat ćemo sve naše stipendiste i stipendistkinje s regionalnim i međunarodnim mrežama za digitalnu sigurnost, medije i digitalnu slobodu. Odabrani stipendisti dobit će priliku sudjelovati na konferencijama kao što su RightsCon ili Internet Freedom Festival! Konačno, imamo i ograničen broj mjesta za neke stipendiste da iskušaju najsuvremenije tehnike digitalne obuke, uključujući virtualnu stvarnost i poučavanje temeljeno na scenarijima.

Sve što trebate učiniti za prijavu je ispuniti OVAJ OBRAZAC prije 11. ožujka 2022.!

Internews je u partnerstvu s tri lokalne organizacije tijekom ove sljedeće faze Stipendije. Ako imate određenih pitanja ili nedoumica, obratite se partnerskoj organizaciji u svojoj zemlji.

  • Hrvatska: Gong – svjetlana.knezevic@gong.hr and gong@gong.hr
  • Albanija: Albania Media Institute – k.bozo@institutemedia.org
  • Bugarska: Association of European Journalists – Bulgaria – team@aej-bulgaria.org

Najčešća pitanja

  1. Tko se može prijaviti?

Svaki pojedinac_ka koji radi (ili je zainteresirana za rad) s novinarskim zajednicama te živi u Albaniji, Bugarskoj ili Hrvatskoj može se prijaviti. Stipendisti i stipendistkinje ne moraju biti stručnjaci_kinje za digitalnu sigurnost ili novinarstvo, ali bi za to trebali_e biti zainteresirani_e. Posebno smo zainteresirane za privlačenje pripadnika i pripadnica nedovoljno zastupljenih zajednica (kao što su žene, LGBTQI+ ili pripadnici_e etničkih manjina). Ovdje možete pronaći primjere profila potencijalnih stipendista.

  1. Na kojem će se jeziku održati Stipendija?

Svi programi stipendije odvijat će se na engleskom jeziku. Međutim, lokalne radionice koje organiziraju stipendisti i stipendistkinje mogu se po potrebi odvijati i na lokalnim jezicima. Sadržaj izrađen tijekom Stipendije, poput materijala za obuku ili podizanje svijesti, također se može izraditi na drugim relevantnim jezicima. Internews će dati određena sredstva za lokalizaciju (i prijevod) relevantnih digitalnih sigurnosnih alata i resursa.

  1. Kako će se odabrati stipendisti i stipendistkinje?

Komisija sastavljane od četiri osobe, uključujući članice Internewsa i predstavnike lokalnih medijskih organizacija, napravit će pregled svih prijava za stipendiju. Kandidati i kandidatkinje će se bodovati na temelju tri kriterija: jasna motivacija za nastavak bavljenja projektom, korisnost njihovog sudjelovanja za širu novinarsku zajednicu te interes za teme digitalne sigurnosti. Prema potrebi, kandidatinje mogu biti zamoljene za kratki telefonski razgovor s članicama Komisije.

  1. Je li Stipendija plaćena?

Stipendistima će biti omogućeno da o trošku Stipendije organiziraju tri treninga o digitalnoj sigurnosti i/ili sesije razmjene znanja u svojoj zemlji.

  1. Koliko traje Stipendija?

Predviđeno trajanje Stipendije je dvanaest mjeseci i očekuje se da će započeti u travnju 2022. Odabrani stipendisti i stipendistkinje bit će pozvani_e na produljenje nastavka sudjelovanja za dodatnih šest mjeseci kako bi mogli testirati najsuvremenije digitalne tehnike obuke, uključujući virtualnu stvarnost i poučavanje temeljeno na scenarijima.

  1. Koliki će mi biti mjesečni angažman na aktivnostima stipendije?

Intenzitet rada može varirati od mjeseca do mjeseca, no očekuje se da će stipendisti programirajući provesti u prosjeku 25 sati mjesečno. Sudjelovanje u Stipeniji bit će novčano honorirano.

  1. Kako se stipendija prilagođava restrikcijama vezanima uz COVID-19?

Internews pažljivo prati tijek krize COVID-19. Iako se nadamo da ćemo održavati treninge i sastanke uživo, nećemo to činiti dok lokalna tijela nadležna za javno zdravstvo to ne ocijene sigurnim. U međuvremenu, Internews je spreman voditi kvalitetan virtualni program za sudionike Stipendije.

Provjerite kakvi nam se PROFILI LJUDI uklapaju za stipendiranje.

Prijavi se OVDJE!

Prijavi se na Stipendiju za sigurnost novinara i novinarki! 2
chevron-right