Vujčić zadržao dar od 500.000 kuna, isti koji je austrijski guverner donirao

07. veljače 2022.
Vujčić zadržao dar od 500.000 kuna, isti koji je austrijski guverner donirao 1
foto HINA/ Damir SENČAR/ ml

Zbog dara u vrijednosti od pola milijuna kuna, Gong je danas prijavio guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. No Povjerenstvo ovo ne smatra nedopuštenim darom, jer je riječ o međunarodnom priznanju.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ažurirao je podatke u svojoj imovinskoj kartici. Među brojnim izmjenama koje je prijavio, nalazi se i primitak od 511.020 kuna, a radi se o nagradi Izvršnog odbora Mađarske narodne banke (MNB) koja se dodjeljuje radi “izvanrednih profesionalnih učinaka i životnih postignuća pojedinaca na međunarodnoj sceni koja utječu na rad središnjih banaka i općenito funkcioniranje međunarodnog financijskog sustava.”

Gong je postavio upit Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa kako bi se razjasnilo potpada li navedena novčana nagrada pod definiciju dara iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili ne.

Naime, Zakon u članku 15. uređuje primanje darova, pri čemu navodi da darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje obveznika dovode ili mogu dovesti u odnos zavisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju. Prema zakonu obveznik smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše u vrijednosti do 500 kuna, a ne smije primiti takav dar kada je on u novcu, bez obzira na iznos, te vrijednosnicu i dragocjenu kovinu. 

Iz Povjerenstva smo dobili kratak odgovor da se, sukladno članku 15. stavku 2., ne smatraju darovima, u smislu ovog Zakona, uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja te državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade. U Gongu spornom smatramo ovu odredbu koja, vidljivo je to sada iz slučaja Vujčić, omogućuje stjecanje velikih novčanih iznosa i time se dužnosnike potencijalno dovodi u odnos zavisnosti, u kojem se stvara obaveza prema darivatelju.

Drugi problem navedene odredbe jest taj da, dok se državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade ne smatraju darovima, ona dobivena od strane tijela lokalne samouprave ulaze u zakonsku definiciju dara. Povjerenstvo je tako 2018. godine zaključilo da Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, primio nedopušteni dar u iznosu od 50.000 kuna iz Proračuna grada Zagreba po osnovi Nagrade Grada Zagreba. 

Dodatno, u ovom konkretnom slučaju nagrade guverneru upitno je koliko je ovakva nagrada osobna, ako se dodijeljuje pojednicu isključivo zbog obavljanja njegove javne, dužnosničke, guvernerske funkcije. "Ovom nagradom Izvršni odbor MNB-a želi Vam odati priznanje za postignuća kao guverneru Hrvatske narodne banke, odnosno za reformu hrvatske monetarne politike koja je omogućila stabilnost hrvatske kune u odnosu na euro, što je dovelo do pridruživanja Hrvatske mehanizmu ERM II prošlog ljeta”, navodi se u obrazloženju.

Zanimljivo je da je za razliku od hrvatskog guvernera koji je novčani iznos zadržao, austrijski guverner svoj iznos koji je dobio za nagradu donirao, smatrajući da bi se u protivnom ugrozila neovisnost centralne banke. 

Riječ o tadašnjem predsjedniku austrijske centralne banke Ewaldu Nowotnyju koji je 2014. godine primio istu nagradu, no nije ju zadržao, već je dobiveni iznos od 60.000 eura darovao Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti, kako se neovisnost banke ne bi dovela u pitanje. “Donirajući sredstva sveučilištu, poslana je prešutna kritika Orbanu”, pisali su tada austrijski mediji imajući na umu snažan utjecaj mađarske vlade na centralnu banku.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa CERV.

Vujčić zadržao dar od 500.000 kuna, isti koji je austrijski guverner donirao 2


chevron-right