Zakona o digitalnim uslugama: Prihvaćeni amandmani koje je Gong zagovarao

foto: UNSPLASH

Na jučerašnjem zasjedanju Europskog parlamenta je izglasan sadržaj prijedloga Zakona o digitalnim uslugama, koji za cilj ima jačanje transparentnosti i odgovornosti digitalnih platformi te osiguranje digitalnih prava korisnika. 

Izglasani su amandmani koji brane neovlašteno skupljanje i korištenje najosobnijih informacija (poput seksualne orijentacije i političkih stavova), upotrebu manipulativnih sučelja osmišljenih da korisnici_e pogreškom prihvate skupljanje njihovih osobnih podataka, ukidanje funkcionalnosti stranica za korisnice koji odbiju pristati na skupljanje njihovih osobnih podataka, zakonsko ograničavanje privatnosti komunikacije putem digitalne tehnologije od strane država članica EU, te prekomjerno brisanje objava korisnika zbog opasnosti od zakonske odgovornosti. Također je odbačeno sporno načelo izuzeća medija od moderiranja sadržaja, koje bi omogućilo malverzivno djelovanje nekvalitetnih medija putem širenja dezinformacija. Sve su ove promjene od ključne važnosti za očuvanje slobode govora i pristupa informacijama u digitalnom okruženju, te predstavljaju uspjeh europskih civilnih udruga i mreža organizacija koje se bore za očuvanje demokracije i u digitalnom okolišu. Naime, više od 100 njih je, uključujući i Gong, sudjelovalo u predanim i višemjesečnim aktivnostima dizanja svijesti o opasnostima nadzornog oglašavanja te potrebe za njegovom zabranom.

Međutim, priči s prijedlogom Zakona nikako nije kraj; on sada odlazi iza zatvorenih vrata, na daljnju raspravu između Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije. Osim što se sadržaj kroz te pregovore može značajno promijeniti u narednih nekoliko mjeseci, ovaj period predstavlja odličnu priliku za daljnji utjecaj lobiranja. Upravo je zato važno da se nastavi pratiti razvoj Zakona, jer u njegovom sadašnjem stanju Europa ima priliku postati vodeći branitelj digitalnih prava korisnika i korisnica. Gong se nastavlja zalagati za veću odgovornost velikih digitalnih kompanija kako ne bi ugrožavali ljudska prava i demokraciju. 

Unatoč trudu i aktivnostima civilnih udruga, snažna lobistička kampanja velikih poduzeća je uspješno odvratila članove i članice Europskog parlamenta od uključivanja potpune zabrane nadzornog oglašavanja (odobrena je njegova zabrana za maloljetne korisnike i korisnice) – ključnog izvora komodifikacije osobnih podataka građanki te glavnog izvora profita velikih tehnoloških divova poput Facebooka i Googlea. Povodom izostanka navedene zabrane, korisnice i sadržaj s kojim dolaze u kontakt će nastaviti biti u opasnosti od usmjeravanja od strane tehnoloških poduzeća.

Gong će se, u suradnji s drugim organizacijama, nastaviti zagovarati za sadržaj Zakona koji garantira ljudska prava i slobode te koji će oblikovati internet u otvorenu, sigurnu i odgovornu infrastrukturu za svakoga. U svojim je prethodnim aktivnostima potpisao zajedničku Deklaraciju naroda s drugim civilnim udrugama, kontaktirao hrvatske europarlamentarne predstavnike i predstavnice s apelom da glasom podrže zabranu skupljanja i korištenja najosobnijih podataka te da se suprotstave izuzeću medija od moderiranja sadržaja, a također je aktivno educirao i informirao javnost – sve u svrhu dizanja svijesti o važnosti zabrane nadzornog oglašavanja.

Više o temi pročitajte:
• Demokracija i big tech: regulacija za suživot

• Deklaracija naroda: Mi smo ljudi, ne korisnici_e

• Tech giganti sve više utječu na EU politike

• EU Zakon o digitalnim uslugama: Poziva na hitnu akciju

 Komisija ima nova pravila o političkom oglašavanju

•  Učinak lobiranja na Zakon o digitalnim uslugama

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Leave a Comment!