Kako je plin zarobio Hrvatsku i Srbiju?

10. prosinca 2021.
Kako je plin zarobio Hrvatsku i Srbiju? 1

Kronologija propadanja hrvatskih strateških kompanija, od mađarske koruptivne kontrole nad Inom u režiji bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera koji je je zbog toga osuđen, pa sve do preuzimanja Petrokemije od strane Gazpromovog lokalnog partnera u mandatu Andreja Plenkovića.

U subotu, 11. prosinca, pozivamo vas na Human Rights Film Festival, na premijeru filmova o stranim utjecajima u energetskom sektoru. Više saznajte i na Facebooku.

Pratimo stasanje novih plinskih gospodara, kompanije PPD Pavla Vujnovca, ekskluzivnog partnera moćnog Gazproma koja se širi u druge gospodarske sektore. Kako je od državnog gubitaša Petrokemija u samo godinu dana postala profitabilna i kako im je sve vlast pogodovala? O tome više u filmu "Gospodari plina" koji, u produkciji Gonga, potpisuje autorica Silvana Menđušić govore insideri, bivši ministri i direktori Ine. 

Srpska državna kompanija Srbijagas, pak, pod najvećim je utjecajem Rusije, a njezin je direktor Dušan Bajatović, ujedno i zamjenik predsjednika proruske stranke SPS (Socijalistička partija Srbije).  Mijenja li se plinska industrija u skladu s procesom pristupa Srbije Europskoj uniji ili se zloupotrebe i kriminalne radnje nastavljaju? Odgovore na ova pitanja ponudit će film “Ide gas” autora Darka Špera u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine.  

Tko su danas gospodari plina i kako su im vlasti pogodovale na štetu nacionalnih interesa saznajte u panel raspravi nakon filma koju organiziraju Gong i Nezavisno društvo novinara Vojvodine:

·         Darko Šper, autor filma ’Ide gas’,

·         Silvana Menđušić, autorica filma ’Gospodari plina’

·         Miloš Katić, predsjednik izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine

·         Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Kako je plin zarobio Hrvatsku i Srbiju? 2
Kako je plin zarobio Hrvatsku i Srbiju? 3
chevron-right