Spriječite zarobljavanje medija od strane prikrivenih vlasnika

21. rujna 2021.

Spriječite zarobljavanje medija od strane prikrivenih vlasnika 1

U susret raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o elektroničkim medijima Gong želi skrenuti pozornost na neadekvatnu reakciju hrvatskih institucija, kao i izostanak adekvatnog nadzora vlasništva nad medijima kako bi se spriječilo njihovo zarobljavanje od strane prikrivenih vlasnika i njihovih partikularnih interesa. Stoga smo danas pisale zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru.

Slučaj dodjeljivanja koncesije 101 MHz Top Radiju pokazao je sve manjkavosti u radu Agencije za elektroničke medije, odnosno Vijeća kao tijela koje Agencijom upravlja. Nakon objave sumnji u prikriveno vlasništvo u priopćenju javnosti Vijeće tvrdi da su proveli dodatnu provjeru i na temelju službenih izvadaka iz državnih registara i javnobilježnički ovjerenih izjava ponuditelja, danima pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, utvrdili da nema ništa sporno u odluci da se koncesija za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju dodjeli Top radiju. Činjenica da je vlasnik Ivan Jurić-Kaćunić u registru Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo zaveden i kao vlasnik zaštićenih žigova (brendova) niza radiostanica - Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM, Gold FM, Enter Zagreb, Radio Dalmacija i Ultra FM, prema pisanju specijaliziranog portala Media Daily, nije ih spriječila u ponovnoj dodijelili koncesije.

Ministarstvo kulture i medija svoje nečinjenje po ovom pitanju opravdava neovisnošću regulatornog tijela – Vijeća za elektroničke medije, a institucije poziva da provjere sumnje koje su se pojavile u javnosti. Zasad nema potvrde da DORH niti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja istražuju ovaj slučaj, na što ih je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske. Gong je slučaj prijavio Europskoj komisiji i potpredsjednici Veri Jurovoj koju smo pozvale da osigura jednake demokratske standarde u svim državama članicama.

U novom Zakonu nije ojačana provjera stvarnog vlasništva niti je uveden transparentniji izbor članica i članova Vijeća za elektroničke medije. Smatramo kako bi članovi i članice Vijeća, kao tijela koje upravlja Agencijom, trebali biti izabrani na transparentniji način. Preciznije, Gong zagovora da se kandidati i kandidatkinje za članstvo u Vijeću javno predstave na sjednici matičnog saborskog radnog tijela kao što je to slučaj s primjerice dužnostima povjerenika, pravobranitelja lli predsjednika VSRH-a. Na taj bi se način doprinijelo i većoj razini njihove odgovornosti prema javnosti čije bi interese trebali štititi.

Sloboda medija i pluralizam stupovi su moderne demokracije. Smatramo da nema demokracije bez slobodnih medija, te da je transparentnost vlasništva ključan pokazatelj pluralizma, važnog za sprečavanje koncentracije moći. Stvarno vlasništvo važno je i u kontekstu sprečavanja pranja novca.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Spriječite zarobljavanje medija od strane prikrivenih vlasnika 2
Spriječite zarobljavanje medija od strane prikrivenih vlasnika 3
Spriječite zarobljavanje medija od strane prikrivenih vlasnika 4
chevron-right