Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan

16. svibnja 2021.
Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan 1
foto HINA / Tomislav Pavlek / POOL / ml

Izborni dan prošao je mirno no uz mnoštvo pritužbi građanki i građana koje su se najviše odnosile na rad biračkih odbora i kršenje izborne šutnje. Tijekom izbornog dana Gong je zaprimio više od dvije stotine upita građanki i građana vezanih uz izborni proces, biračka prava i rad administracije.

Brojne pritužbe odnosile su se na rad biračkih odbora u kojima su ispitivali građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika_ca ili i za preostale liste. O tome smo obavijestili gradska izborna povjerenstva, a oni su nas povratno informirali kako se nije radilo o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Iz DIP-a su tijekom dana upozorili sve biračke odbore da trebaju nuditi sve listiće svim biračima i biračicama.

Zabilježile smo nekoliko slučajeva kada zaraženi od korone i/ili u samoizolaciji nisu ostvarili biračko bravo jer im birački odbori nisu izašli u susret i omogućili glasanje kod kuće sukladno preporukama. Zbog činjenice da brojevi biračkih odbora nisu javno dostupni, građani u samoizolaciji bili su upućeni da nazivaju gradska izborna povjerenstva. Kako su gradska izborna povjerenstva istovremeno i kontakt za sve nepravilnosti, njihove linije su ponekad bile zagušene, pa je manji broj građana ostao bez mogućnosti da koriste svoje pravo glasanja od kuće.

Primile smo pritužbe osoba na bolničkom liječenju, kojima zbog korona režima nije bilo moguće napustiti bolnice kako bi glasali u svom prebivalištu, ali i medicinskog osoblja i zaposlenika državnih službi koji su radili u smjenama od 7 do 19 sati, a poslodavac im nije omogućio da iskoriste biračko pravo.

Građanke su se žalile da pred pojedinim biračkim mjestima nisu bile osigurane epidemiološke mjere.

Zaprimile smo nekoliko poziva osoba koja su dolaskom na biračko mjesto utvrdili kako su njihova imena već bila zaokružena u izvadcima u popisu birača, bez da su prethodno glasali. Uputili smo ih da se jave nadležnim povjerenstvima, no nismo dobili informaciju o utvrđenoj pogrešci i naknadnom omogućavanju glasanja. Ovakve pogreške, iako malobrojne, pojavljuju su na svim tipovima izbora i umanjuju razinu povjerenja u integritet izbornog procesa.

Brojne prijave odnosile su se na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama. Gong je zaprimio i pritužbu stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama, diskreditira ih i krši šutnju.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan 2
Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan 3
Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan 4
chevron-right