Baza svih financijskih izvještaja za lokalne izbore

11. svibnja 2021.
Baza svih financijskih izvještaja za lokalne izbore 1

Pretražite financijske izvještaje 4.185 kandidata i kandidatkinja na lokalnim izborima! Premda DIP nije primio izvještaje svih kandidata i kandidatkinja, a neki usprkos vidljivim kampanjama nisu prijavili nikakve troškove, i tako nepotpuni, ali pravovremeni, podaci daju zanimljiv pregled uoči izbora u nedjelju 16. svibnja.

Gradonačelnički kandidat s najvećom podrškom donatora Mostov je saborski zastupnik Marin Miletić. Kandidaturu ovog vjeroučitelja za gradonačelnika Rijeke podržalo je do sad 254 donatora, što je znatno više od drugog mjesta na kojem je Tomislav Tomašević s podrškom 50 donatora za gradonačelnika Zagreba. Usprkos tomu, oba su kandidata od donacija uprihodila za kampanju daleko manje od konkurenata, prema podacima iz preliminarnih financijskih izvještaja za lokalne izbore 2021., koje je Filip Rodik, haktivist Code for Croatia, skupio sa stranica DIP-a u jednu pretraživu bazu

Na primjeru pojedinih kandidata_kinja čije su kampanje vidljive, a nisu u financijskim izvješćima tjedan dana prije izbora prijavili niti jedan trošak, jasno je kako preliminarna izvješća teško mogu dati konačnu sliku o uloženim i prikupljenim sredstvima. Ipak, skupljeni na jednom mjestu i usporedivi, takvi nepotpuni ali pravovremeni podaci daju zanimljiv pregled. Najviše troškova u kampanji prijavio je Joško Klisović (579.861,02 kn), SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, a na drugom mjestu slijedi ga još jedan SDP-ovac, Mihael Zmajlović (360.288,33 kn) za župana Zagrebačkog, obojica bivši zastupnici koji nisu uspjeli ući u aktualni saziv Sabora.

Kampanje s najviše prijavljenih troškova

Pored već spomenutih SDP-ovaca Joška Klisovića i Mihaela Zmajlovića, najveći prijavljeni iznosi potrošeni u kampanji za gradonačelnike i župane otkrivaju stranačke, ali i osobne aspiracije kandidata. Tako je, nakon Klisovića, najviše u gradonačelničku kampanju uložio kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta (246.203,50 kn), nezavisni kandidat i gospodarstvenik. Slijedi aktualni gradonačelnik Zadra, HDZ-ov Branko Dukić (244.642,04 kn), pa SDP-ovi kandidati za gradonačelnika Splita Ante Franić (231.734,05 kn) i Rijeke Marko Filipović (194.757,36 kn). Tek je na šestom mjestu HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar (152.728,89 kn), a šesteroznamenkasti iznos uložio je i IDS u kandidatkinju za gradonačelnicu Pule Elena Puh Belci 118.179,93 kn). 

Aktualni gradonačelnik Pule, IDS-ovac Boris Miletić kandidirao se za Istarskog župana, a u kampanju uložio tek nešto manje od Zmajlovića (329.909,59 kn). Šesteroznamenkasti iznos uložio je HDZ i u novi mandat aktualnog Splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, još jedan mandat Danijela Marušića na čelu Brodsko-posavske županije, te u kandidaturu Gorana Gotala za župana Međimurske županije. Pored Zmajlovića, SDP je šesteroznamenkaste iznose uložio u novi, 5. mandat Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i aktualnog župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. 

Kampanje s najmanje prijavljenih troškova

Prema do sad prijavljenim troškovima uvjerljivo se najmanje uložilo u kampanju za Požeško-slavonsku županiju gdje je najveći trošak u iznosu od 11.550 kuna prijavio SDP-ov kandidat za župana Luka Samardžija. Manje od 15.000 kn, a što je najveći prijavljeni trošak u kampanji za gradonačelnika Križevaca, uložio je SDP-ov kandidat Marko Katanović. Istovremeno, kandidat za načelnika Općine Čeminac, aktualni načelnik Zlatko Pinjuh, u svoju je kampanju za novi mandat uložio do sad 91.872,98 kn. Ovaj je bivši HDZ-ovac iz stranke izbačen još 2019. godine, a protiv njega je u siječnju ove godine USKOK podignuo i optužnicu zbog sumnje da je oštetio proračun općine.

Zastupnici i zastupnice u utrci za župana_icu

Još trojica bivših zastupnika, aktivnih u prošlom sazivu, kandidirali su se na ovim izborima za župane. Nezavisni Željko Lacković za Koprivničko-križevačkog župana, a Ante Pranić s Nezavisne liste mladih i SDP-ov Rajko Ostojić za Splitsko-dalmatinskog župana. Anđelko Stričak, HDZ-ov kandidat za župana Varaždinske županije, aktualni je zastupnik koji je bio aktivan i u prošlom sazivu. Među zastupnicima iz aktualnog saziva Domovinski pokret kandidirao je Davora Dretara za Krapinsko-zagorskog župana, Gari Cappelli HDZ-ov je kandidat za župana Primorsko-goranske županije. Budu li izabrani za župana, aktivni saborski zastupnici svoje će mandate morati staviti u mirovanje.

Točne prijavljene iznose za sve županije, gradove i općine pretražiti možete u bazi na linku. Klik na oznaku plus kraj imena kandidata prikazuje detalje o donatorima i troškovima.

Pregled kandidata aktivnih zastupnika prošlog i/ili ovog saziva Hrvatskog sabora čije saborske aktivnosti (govore, glasanja, pitanja i inicijative) prati Parlametar objavljen je na linku.

Napomena za novinare_ke: Ako trebate pomoć u korištenju alata Parlametar i Mozaik veza, i/ili za embedanje baze DIP-a i pregleda saborskih zastupnika u kampanji na svojem portalu pišite na info@parlametar.hr. Rado ćemo vam i brzo odgovoriti.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Baza svih financijskih izvještaja za lokalne izbore 2
Baza svih financijskih izvještaja za lokalne izbore 3
Baza svih financijskih izvještaja za lokalne izbore 4
chevron-right