Najava: Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije

11. ožujka 2021.

Konferenciju za medije 'Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije u Hrvatskoj - iz kuta stručnjaka' održat će se u ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine, u 11 sati u prostoru knjižare Fraktura (Ulica kneza Mislava 17, Zagreb). Vijećnik Gonga, doc. dr. sc. Dario Čepo, s Katedra za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstavit će publikaciju 'Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije u Hrvatskoj: uvid stručnjakinja'.

Rad analizira slabosti institucionalne strukture političkog i pravnog sustava u Hrvatskoj koji omogućuju širenje i nekažnjeno manifestiranje koruptivnih praksi u gotovo svim sektorima društveno-političkog djelovanja. 

Suprotno fokusu većine dosadašnjih istraživanja na temu korupcije u Hrvatskoj, koja su se nerijetko bazirala na mikro razini ili doživljaje građana_ki o rasprostranjenosti korupcije u društvu, ovo Gongovo istraživanje predstavlja inovativniji i svježiji pristup problemu korupcije. Rezultati analize ukazuju kako su osnovni uzroci korupcije u političkim akterima koji su dizajnirali, utemeljili i (re)formirali političke institucije te ih potom u različitim razdobljima zarobili, marginalizirali, oslabili ili ukinuli s ciljem dominacije nad cijelim političkim sustavom. Drugim riječima, institucije imaju ključnu ulogu u razmjerima širenja korupcije.

Iz dubinskih intervjua sa stručnjacima i stručnjakinjama iz sustava – aktivnim ili bivšim članovima sudbene vlasti i pravosudnog sustava, političarkama iz zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnicima udruga civilnog društva koji se primarno bave borbom protiv korupcije, te novinarkama koje dugi niz godina prate pravosuđe i temu korupcije – nametnuo se zaključak da su političke stranke najveći poligoni generiranja i perpetuiranja korupcije, ali da im čitav niz aktera i procesa taj posao olakšava.

Na konferenciji za medije predstavit ćemo preporuke koje mogu pomoći u izgradnji suvremenog aparata usmjerenog na borbu protiv korupcije. 

Na konferenciji za medije govore:

- doc. dr. sc. Dario Čepo, Katedra za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, član Vijeća Gonga

- Đurđica Klancir, novinarka

- Oriana Ivković Novokmet,  izvršna direktorica Gonga

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Najava: Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije 1

chevron-right