Vikend hackathon otvorio zaključane podatke

08. ožujka 2021.

Otključavanjem podataka javnog sektora završila je sinoć konferencija povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka koju Gong već osmu godinu organizira sa skupinom civilnih hakera Code for Croatia. Virtualni vikend hackathon okupio je pet timova koji su radili na šest projekata među kojima je najambiciozniji Popravi.to. Nakon ImamoPravoZnati.org za lakši pristup pravu na informacije, ovo je nova aplikacija nastala suradnjom Gonga i Code for Croatia, a koju razvijamo na vikend hackathonima.

Ekipa Popravi.to još radi na bazi adresa nadležnih službi za nekoliko stotina hrvatskih gradova i općina u kojima će ovaj alat biti korišten za lakšu prijavu komunalnih problema, a projekt je zainteresirao i druge organizacije civilnog društva pa je već uključen Sindikat biciklista i udruge iz mreže Zelenog telefona.

Još jedan Gongov digitalni alat, Parlametar.hr, također je rezultat suradnje, ali prekogranične, sa slovenskom ekipom Danes je nov dan. Njihovi su programeri tijekom hackathona radili na kodu koji će ovom alatu za praćenje rada zastupnica_ka dodati brojač dana čekanja da Vlada RH odgovori na njihova pitanja. Na hackathonu je otvoren i dio podataka iz imovinskih kartica zastupnika koji se mogu pronaći ovdje i slobodno koristiti za vizualizacije i analize.

Tijekom vikend hackathona ispitane su i analitičke mogućnosti Archesa i potencijal ove platforme za data-management na razini Instituta za povijest umjetnosti. Tim je kreirao data-model za spomenike u Archesu i napunio ga podacima koje je prikupila Sanja Horvatinčić u sklopu svog doktorata. Radi se o bazi socijalističkih spomenika. Funkcionalni demo još ne postoji, ali spomenici se prema tipu, starosti i trenutnom stanju već sada mogu pretraživati u PowerBI reportu na linku.

Rad na pojedinim projektima nastavit će se i  nakon vikend hackathona. Ekipa koja je radila na otvaranju podataka iz kategorije Novosti, sa stranice Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj (ESF) tako još nije uspjela otkriti koliko je ESF sredstava propalo zbog kašnjenja s raspisivanjem poziva. Pokazali su, međutim, da je RH u 2020. ukupno iskoristila nešto više od dvije milijarde kuna, od čega čak milijardu kuna neplanirano, prenoseći natječaje koji su trebali biti realizirani prethodnih godina. Ekipa traži pomoć na čišćenju i pripremi ovih podataka i za ostale godine te poziva sve zainteresirane da im se pridruže na linku.

Nastavit će se i rad na razvoju mobilne  i web aplikacija TODO DOGWEB ZG za vlasnike pasa koji žele znati gdje se u Zagrebu nalaze parkovi, košare za otpad, ili lokali koji primaju i njihove ljubimce. Projektu se moguće pridružiti na linku, a aktivan će ostati i projekt financiranja medija iz proračuna. Svi zainteresirani za skupljanje ovih podataka iz različitih i različito dostupnih izvora mogu se javiti putem linka gdje će pronaći i neke  izvore podataka.

Na vikend hackathonu virtualno su gostovali i haktivisti iz Novog Sada, točnije Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koji su prepoznali nužnost suradnje novinara i IT stručnjaka na otvaranju podataka. Zato su organizirali Solution Lab hackathon s kojeg su predstavili dvije nagrađene ideje koje će nastaviti razvijati. Na prvom mjestu tu je alat za borbu protiv lažnih vijesti, dok je tražilica podataka o nevladinim organizacijama u Srbiji dostupna u beta verziji i već je otkrila nekoliko osoba bliskih vlastima u Srbiji koji su osnovali na desetke udruga i redovno primaju proračunska sredstva.

Sve YouTube snimke vikend hackathona dostupne su na YouTube kanalu Code for Croatia, a snimka konferencije u petak 5.3. na YouTube kanalu Gonga.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Vikend hackathon otvorio zaključane podatke 1Vikend hackathon otvorio zaključane podatke 2

 

chevron-right