ODD 2021: Pravo na pristup podacima nema izuzetaka

26. veljače 2021.

Gong i grupa civilnih hakera Code for Croatia prvi vikend ožujka, od 5. do 7., organiziraju konferenciju povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, koja će se ove godine biti virtualna, a publika uključena online.

Konferencija “Društveno korisne otvorene tehnologije: Kako su nas katastrofe (korona/potres) digitalizirale i što dalje?”, koja će se održati u petak, 5. ožujka , stavlja naglasak na otvorene podatke kao vrijedan društveni, a ne samo ekonomski resurs, što se u donošenju politika često zanemaruje.  Tome zorno svjedoče i najavljene izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama po kojima trgovačka društva u vlasništvu države, lokalnih i regionalnih jedinica više ne bi bila obavezna otvarati svoje podatke na zahtjev građana_ki, novinara_ki ili udruga civilnog društva, što predstavlja koruptivni rizik.

Virtualan će prvi puta biti i vikend hackathon, radno druženje programera, aktivistkinja, novinarki, dizajnera i drugih zainteresiranih građana_ki na otvaranju, analiziranju i prezentiranju do tada nedostupnih podataka od javnog interesa.

P R O G R A M

Društveno korisne otvorene tehnologije: 

Kako su nas katastrofe (korona/potres) digitalizirale i što dalje?

Uživo iz Hrvatskog novinarskog društva, 5. ožujka

Otvoreni podaci zahtijevaju otvorenu vlast. Oni nisu samo vrijedan ekonomski, nego i društveni resurs.

Pokazalo se to najbolje u izvanrednim okolnostima koje su obilježile prošlu godinu. Najveći broj aplikacija nastalih kao reakcije na krizu, od Andrije za praćenje epidemije, do Potres2020, razvijen je zahvaljujući ustupanju podataka koje skupljaju institucije i ustanove. Međutim, pristup istim tim podacima javnosti je otežan ili potpuno onemogućen.

Europska Direktiva o otvaranju podataka javnog sektora, koju sve države članice trebaju preuzeti do srpnja ove godine, obvezuje tijela javne vlasti da svima omoguće pristup podacima koje prikupljaju u otvorenom formatu. Može li prenošenje Direktive u Zakon o pravu na pristup informacijama istovremeno biti iskorišteno i za ograničavanje pristupa podacima o poslovanju javnih poduzeća, ustanova i institucija, hoćemo li morati plaćati pristup otvorenim podacima - na ova i druga pitanja odgovarat će članovi i članice radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena Zakona.

Otvoreni podaci javnog sektora vrijedan su resurs i za znanstvena istraživanja ali i konkretna digitalna rješenja poput aplikacije Potres2020 koja daje pregled potreba na potresom pogođenim područjima, ili Popravi.to za lakšu prijavu komunalnih problema. Koliko uspješnost ovih rješenja ovisi o suradljivosti tijela javne vlasti, što su druge moguće koristi otvorenih podataka i kako do podataka doći, pokušat će odgovoriti panel nazvan ‘Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici’.

9:45-10:00 Pozdrav i uvod:

- Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga

- Lana Podgoršek, voditeljica Code for Croatia

10:00-10:45 Panel: Pitaj što želiš znati o izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama

Hoće li će izmjenama Zakona, koji nazivaju i ključnim za suzbijanje korupcije, biti srezan broj tijela obveznika Zakona i ograničen opseg podataka koje možemo tražiti od javnih poduzeća, institucija i ustanova

Članovi radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona:

- Jagoda Botički, članica ispred Ureda povjerenika za informiranje

- Anamarija Musa, članica ispred akademske zajednice

- Božo Zeba, član ispred Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

- Mirjana Juričić, sutkinja Visokog upravnog suda koji nema svojeg  predstavnika u radnoj skupini

Moderatorica: Đurđica Klancir, novinarka net.hr

11:00-11:45 Panel: Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici 

Znanstvenici i znanstvenice uključeni u Horizon2020 projekt Twinning Open Data Operational (TODO) i izvaninstitucionalni korisnici otvorenih podataka govore o svojim iskustvima; kako podaci pomažu učinkovitijem upravljanju krizom, većoj djelotvornosti javnog sektora ali i planiranju putovanja, te otkrivaju budućnosti otvorenih podataka u razvoju umjetne inteligencije:

- Ana Kuveždić Divjak (TODO), Geodetski fakultet Zagreb - Potres2020 i Oton
- Martin Požar, Dataspekt.com - analize istraživačkih i statističkih podataka o pandemiji
- Miroslav Schlossberg, Code for Croatia – Popravi.To aplikacija za prijavu komunalnih problema
- Dragica Šalamon (TODO) - Otvoreni podaci za digitalnu i preciznu proizvodnju hrane, sljedivost i biosigurnost
- Filip Varga (TODO), Agronomski fakultet Zagreb - DOGWEB ZG aplikacija za sve pseće sadržaje u Zagrebu
- Helena Virić Gašparić (TODO), Agronomski fakultet Zagreb - GGO3- Startup
- Bia Mandžuka (TODO), Fakultet prometnih znanosti Zagreb - personalizirani multimodalni planeri putovanja
- Neven Vrček (TODO), Fakultet organizacije i informatike Varaždin - otvoreni podaci i umjetna inteligencija

Moderatorica: Anamarija Musa, Pravni fakultet Zagreb

Virtualni vikend hackathon 6. i 7. ožujka 2021.

Vikend civilnih inovacija dvodnevno je druženje na Danima otvorenih podataka kojem je cilj otključavati zaključane podatke od javnog interesa. Novinar_ka si i želiš otključati podatke iz PDF-a, ili aktivist_ica s idejom za aplikaciju koja bi ubrzala rješavanje nekog zajedničkog problema, ili programer_ka, web developer_ka, dizajner_ica, analitičar_ka, istraživač_ica, samo znatiželjan_a - uključi se online prvog vikenda ožujka i pridruži nekom od predloženih projekata. Ili dođi s vlastitim i nađi istomišljenike koji će na njemu raditi s tobom. Ljudi različitih profila i znanja kroz timski rad pridonese pozitivnim društvenim promjenama.

Ako niste sigurni_a što biste mogli_e raditi na hackathonu, voditelji Code for Croatia Lana, Miroslav i Filip odgovarat će online na sva pitanja o tome što su haktivisti ili civilni hakeri, što oni radi, čime se bave i kako im se možete priključiti.

Novinarski korner namijenjen je zainteresiranima za alate s kojima radimo na otključavanju podataka iz PDF-a, preuzimanje iz JSON-a, čišćenje podataka, analizu i prezentaciju. Iskoristite prostor komentara da predstavite svoje projekte, postavite pitanje, podijelite prijedloge i ideje.

Subota, 6.3.2021.

10:00 - 10:45 Uvod: Predstavljanje projekata /streaming na YouTube kanalu Code for Croatia/
11:00 - 18:00 Radne grupe: Hackathon projekti
11:00 - 12:00 Pitaj što te zanima o Code for Croatia skupini civilnih hakera i haktivista /streaming na YouTube kanalu Code for Croatia/
13:00 - 14:00 Novinarski korner

Nedjelja 7.3.2021.

10:00 - 16:00 Radne grupe: Hackathon projekti
13:00 - 14:00 Novinarski korner
16:30 - 18:00 Predstavljanje projekata /streaming na YouTube kanalu Code for Croatia/

Hackathon projekti:

- Popravi to: Budi dio ekipe koja razvija Popravi.to - besplatni servis za prijavu problema i oštećenja na lokalnoj javnoj infrastrukturi. Traže se volonteri_ke za prikupljanje kontakt adresa za komunalne probleme. Više nahttp://bit.ly/2NkjrpA

- Parlametar: Istraži podatke o radu saborskih zastupnica i zastupnika koje skuplja Parlametar, predloži set podataka kojim bi se želio baviti. Traže se znatiželjni_e koje zanimaju aktivnosti saborskih zastupnica_ka, volonterke_i za čišćenje i pripremu podataka u excelu, viz majstori_ce za analizu i prikaz podataka

- ESF natječaji: Koliko je natječaja za sredstva iz Europskog socijalnog fonda odgođeno i nikada raspisano, i koliko smo novca na taj način izgubili, istražite čisteći i pripremajući podatake u excelu. Traže se vizualni_e majstori_ce koji bi ih analizirali i atraktivno grafički prikazali.

- TODO Otvoreni podaci Pravnog fakulteta: Traže se data entuzijasti_ce koji bi radili s podacima na teme kriminala, izbora, komparativna analiza portala sudske prakse, otvoreni proračun.

- TODO DOGWEB ZG: Priključi se ekipi koja razvija DOGWEB ZG – aplikaciju za sve pseće sadržaje u Zagrebu (od parkova i kanti za smeće pa do trgovina i veterinara). Traže se volonteri_ke za izradu i dizajn mobilne/web aplikacije DOGWEB ZG na temelju otvorenih podataka o psećim sadržajima u gradu Zagrebu.

- Financiranje medija iz proračuna: Traže se volonteri_ke za čišćenje i pripremu podatka u excelu.

- Vizualizacija baze spomenika iz znanstvenog rada Sanje Horvatinčić: Traže se volonteri_ke koji bi mapirali i/ili vizualizirali podatke postavljene na Arches platformi za obradu i prikupljanje podataka o kulturnoj baštini. Više na https://www.bib.irb.hr/1052189

Dodatno, od ponedjeljka 1. ožujka do nedjelje 7. ožujka registrirani sudionici i sudionice Dana otvorenih podataka mogu pogledati dokumentarni film Coded Bias (na engleskom, bez hrvatskih titlova).

Broj posjetitelja je ograničen ali novinarima i snimateljima će biti osiguran.

Dane otvorenih podataka pratite na društvenim mrežama hashtag #ODD21.

chevron-right