ODD 2021: Pravo na pristup podacima nema izuzetaka

Gong i grupa civilnih hakera Code for Croatia prvi vikend ožujka, od 5. do 7., organiziraju konferenciju povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka, koja će se ove godine biti virtualna, a publika uključena online.

Konferencija “Društveno korisne otvorene tehnologije: Kako su nas katastrofe (korona/potres) digitalizirale i što dalje?”, koja će se održati u petak, 5. ožujka , stavlja naglasak na otvorene podatke kao vrijedan društveni, a ne samo ekonomski resurs, što se u donošenju politika često zanemaruje.  Tome zorno svjedoče i najavljene izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama po kojima trgovačka društva u vlasništvu države, lokalnih i regionalnih jedinica više ne bi bila obavezna otvarati svoje podatke na zahtjev građana_ki, novinara_ki ili udruga civilnog društva, što predstavlja koruptivni rizik.

Virtualan će prvi puta biti i vikend hackathon, radno druženje programera, aktivistkinja, novinarki, dizajnera i drugih zainteresiranih građana_ki na otvaranju, analiziranju i prezentiranju do tada nedostupnih podataka od javnog interesa.

P R O G R A M

Društveno korisne otvorene tehnologije: 

Kako su nas katastrofe (korona/potres) digitalizirale i što dalje?

Uživo iz Hrvatskog novinarskog društva, 5. ožujka

Otvoreni podaci zahtijevaju otvorenu vlast. Oni nisu samo vrijedan ekonomski, nego i društveni resurs.

Pokazalo se to najbolje u izvanrednim okolnostima koje su obilježile prošlu godinu. Najveći broj aplikacija nastalih kao reakcije na krizu, od Andrije za praćenje epidemije, do Potres2020, razvijen je zahvaljujući ustupanju podataka koje skupljaju institucije i ustanove. Međutim, pristup istim tim podacima javnosti je otežan ili potpuno onemogućen.

Europska Direktiva o otvaranju podataka javnog sektora, koju sve države članice trebaju preuzeti do srpnja ove godine, obvezuje tijela javne vlasti da svima omoguće pristup podacima koje prikupljaju u otvorenom formatu. Može li prenošenje Direktive u Zakon o pravu na pristup informacijama istovremeno biti iskorišteno i za ograničavanje pristupa podacima o poslovanju javnih poduzeća, ustanova i institucija, hoćemo li morati plaćati pristup otvorenim podacima – na ova i druga pitanja odgovarat će članovi i članice radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena Zakona.

Otvoreni podaci javnog sektora vrijedan su resurs i za znanstvena istraživanja ali i konkretna digitalna rješenja poput aplikacije Potres2020 koja daje pregled potreba na potresom pogođenim područjima, ili Popravi.to za lakšu prijavu komunalnih problema. Koliko uspješnost ovih rješenja ovisi o suradljivosti tijela javne vlasti, što su druge moguće koristi otvorenih podataka i kako do podataka doći, pokušat će odgovoriti panel nazvan ‘Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici’.

9:45-10:00 Pozdrav i uvod:

– Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga

Lana Podgoršek, voditeljica Code for Croatia

10:00-10:45 Panel: Pitaj što želiš znati o izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama

Hoće li će izmjenama Zakona, koji nazivaju i ključnim za suzbijanje korupcije, biti srezan broj tijela obveznika Zakona i ograničen opseg podataka koje možemo tražiti od javnih poduzeća, institucija i ustanova

Članovi radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona:

Jagoda Botički, članica ispred Ureda povjerenika za informiranje

Anamarija Musa, članica ispred akademske zajednice

Božo Zeba, član ispred Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Mirjana Juričić, sutkinja Visokog upravnog suda koji nema svojeg  predstavnika u radnoj skupini

Moderatorica: Đurđica Klancir, novinarka net.hr

11:00-11:45 Panel: Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici 

Znanstvenici i znanstvenice uključeni u Horizon2020 projekt Twinning Open Data Operational (TODO) i izvaninstitucionalni korisnici otvorenih podataka govore o svojim iskustvima; kako podaci pomažu učinkovitijem upravljanju krizom, većoj djelotvornosti javnog sektora ali i planiranju putovanja, te otkrivaju budućnosti otvorenih podataka u razvoju umjetne inteligencije:

Ana Kuveždić Divjak (TODO), Geodetski fakultet Zagreb – Potres2020 i Oton
Martin Požar, Dataspekt.com – analize istraživačkih i statističkih podataka o pandemiji
Miroslav Schlossberg, Code for Croatia – Popravi.To aplikacija za prijavu komunalnih problema
Dragica Šalamon (TODO) – Otvoreni podaci za digitalnu i preciznu proizvodnju hrane, sljedivost i biosigurnost
Filip Varga (TODO), Agronomski fakultet Zagreb – DOGWEB ZG aplikacija za sve pseće sadržaje u Zagrebu
Helena Virić Gašparić (TODO), Agronomski fakultet Zagreb – GGO3- Startup
Bia Mandžuka (TODO), Fakultet prometnih znanosti Zagreb – personalizirani multimodalni planeri putovanja
Neven Vrček (TODO), Fakultet organizacije i informatike Varaždin – otvoreni podaci i umjetna inteligencija

Moderatorica: Anamarija Musa, Pravni fakultet Zagreb

Virtualni vikend hackathon 6. i 7. ožujka 2021.

Vikend civilnih inovacija dvodnevno je druženje na Danima otvorenih podataka kojem je cilj otključavati zaključane podatke od javnog interesa. Novinar_ka si i želiš otključati podatke iz PDF-a, ili aktivist_ica s idejom za aplikaciju koja bi ubrzala rješavanje nekog zajedničkog problema, ili programer_ka, web developer_ka, dizajner_ica, analitičar_ka, istraživač_ica, samo znatiželjan_a – uključi se online prvog vikenda ožujka i pridruži nekom od predloženih projekata. Ili dođi s vlastitim i nađi istomišljenike koji će na njemu raditi s tobom. Ljudi različitih profila i znanja kroz timski rad pridonese pozitivnim društvenim promjenama.

Ako niste sigurni_a što biste mogli_e raditi na hackathonu, voditelji Code for Croatia Lana, Miroslav i Filip odgovarat će online na sva pitanja o tome što su haktivisti ili civilni hakeri, što oni radi, čime se bave i kako im se možete priključiti.

Novinarski korner namijenjen je zainteresiranima za alate s kojima radimo na otključavanju podataka iz PDF-a, preuzimanje iz JSON-a, čišćenje podataka, analizu i prezentaciju. Iskoristite prostor komentara da predstavite svoje projekte, postavite pitanje, podijelite prijedloge i ideje.

Subota, 6.3.2021.

10:00 – 10:45 Uvod: Predstavljanje projekata /streaming na YouTube kanalu Code for Croatia/
11:00 – 18:00 Radne grupe: Hackathon projekti
11:00 – 12:00 Pitaj što te zanima o Code for Croatia skupini civilnih hakera i haktivista /streaming na YouTube kanalu Code for Croatia/
13:00 – 14:00 Novinarski korner

Nedjelja 7.3.2021.

10:00 – 16:00 Radne grupe: Hackathon projekti
13:00 – 14:00 Novinarski korner
16:30 – 18:00 Predstavljanje projekata /streaming na YouTube kanalu Code for Croatia/

Hackathon projekti:

– Popravi to: Budi dio ekipe koja razvija Popravi.to – besplatni servis za prijavu problema i oštećenja na lokalnoj javnoj infrastrukturi. Traže se volonteri_ke za prikupljanje kontakt adresa za komunalne probleme. Više nahttp://bit.ly/2NkjrpA

Parlametar: Istraži podatke o radu saborskih zastupnica i zastupnika koje skuplja Parlametar, predloži set podataka kojim bi se želio baviti. Traže se znatiželjni_e koje zanimaju aktivnosti saborskih zastupnica_ka, volonterke_i za čišćenje i pripremu podataka u excelu, viz majstori_ce za analizu i prikaz podataka

ESF natječaji: Koliko je natječaja za sredstva iz Europskog socijalnog fonda odgođeno i nikada raspisano, i koliko smo novca na taj način izgubili, istražite čisteći i pripremajući podatake u excelu. Traže se vizualni_e majstori_ce koji bi ih analizirali i atraktivno grafički prikazali.

TODO Otvoreni podaci Pravnog fakulteta: Traže se data entuzijasti_ce koji bi radili s podacima na teme kriminala, izbora, komparativna analiza portala sudske prakse, otvoreni proračun.

TODO DOGWEB ZG: Priključi se ekipi koja razvija DOGWEB ZG – aplikaciju za sve pseće sadržaje u Zagrebu (od parkova i kanti za smeće pa do trgovina i veterinara). Traže se volonteri_ke za izradu i dizajn mobilne/web aplikacije DOGWEB ZG na temelju otvorenih podataka o psećim sadržajima u gradu Zagrebu.

Financiranje medija iz proračuna: Traže se volonteri_ke za čišćenje i pripremu podatka u excelu.

Vizualizacija baze spomenika iz znanstvenog rada Sanje Horvatinčić: Traže se volonteri_ke koji bi mapirali i/ili vizualizirali podatke postavljene na Arches platformi za obradu i prikupljanje podataka o kulturnoj baštini. Više na https://www.bib.irb.hr/1052189

Dodatno, od ponedjeljka 1. ožujka do nedjelje 7. ožujka registrirani sudionici i sudionice Dana otvorenih podataka mogu pogledati dokumentarni film Coded Bias (na engleskom, bez hrvatskih titlova).

Broj posjetitelja je ograničen ali novinarima i snimateljima će biti osiguran.

Dane otvorenih podataka pratite na društvenim mrežama hashtag #ODD21.

Leave a Comment!