'Imenujte predstavnike tijela javne vlasti u Savjet'

09. veljače 2021.

Čak 11 članica i članova koji predstavljaju različita područja djelovanja Savjeta za razvoj civilnoga društva, a koji_e su birani direktno od strane udruga, uputile su premijeru otvoreno pismo u kojem traže imenovanja predstavnika_ca tijela državne uprave u Savjet.

Naime, od 23. srpnja 2020., kada je formirana nova Vlada, Savjet nije mogao održati nijednu sjednicu na kojoj bi mogao donositi odluke. Ovakva situacija onemogućuje rad Savjeta, a posljedično i drugih tijela koja osnivaju tijela državne uprave. Stoga, primjerice, nisu nikada provedeni do kraja izbori predstavnica i predstavnika OCD-a u različite radne skupine, poput one za planiranje operativnih programa za VFO 2021-2027, za izmjene ZPPI-a, a predstavnica OCD-a nema niti u radnoj skupini za izradu Nacionalnog akcijskog plana razvoja socijalnih usluga.

Prenosimo pismo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, gospodine Plenkoviću,

Obraćamo Vam se kao članovi i članice odnosno zamjenici i zamjenice članova u 7. sazivu Savjeta za razvoj civilnog društva čiji je cilj razvoj suradnje Vlade i organizacija civilnog društva na provedbi Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, razvoju filantropije, socijalnog kapitala, partnerskih odnosa i međusektorske suradnje

Uz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva i Ured za udruge Vlade RH, Savjet je od svog osnutka dio modela za podršku civilnog društva te predstavlja međunarodno prepoznatu dobru praksu, koja Republici Hrvatskoj itekako ide na čast. Istovremeno, organizacije civilnog društva godinama su vidjele Savjet kao tijelo koje omogućuje razvoj partnerskih i suradničkih odnosa institucija i civilnog društva te je kao takvo jedno od nosivih stupova svake zdrave demokracije i razvoja društva.

Međutim, kao predstavnici i predstavnice izabrane u Savjet direktno od udruga i drugih organizacija civilnog društva, moramo Vas upozoriti kako je Savjet od konstituiranja Vlade u srpnju 2020. godine nefunkcionalno tijelo. Vlada Republike Hrvatske još uvijek nije usvojila Odluku o osnivanju Savjeta koja je preduvjet za imenovanje predstavnika tijela javne vlasti u Savjet, pa stoga Savjet ne može donositi valjane odluke. Drugim riječima, od 20. svibnja 2020. Savjet nije održao niti jednu sjednicu na kojoj bi bilo moguće donositi valjane odluke, odnosno glasovati, tj. od 23. srpnja 2020. kad je formirana nova Vlada Savjet nije mogao održati sjednicu na kojoj bi bilo moguće donositi ikakve odluke. . Ovakva situacija onemogućuje rad Savjeta, a posljedično i drugih tijela koja osnivaju tijela državne uprave. Tako primjerice nije moguće provesti izbor predstavnica i predstavnika organizacija civilnoga društva za članove i zamjene članova Radnih skupina za izradu programskih dokumenata za financijsko razdoblje 2021. – 2027., koje u ovom trenutku održavaju svoje sjednice, ali bez predstavnika i predstavnica civilnog društva.

Uz to, Savjet očekuje i niz drugih, za Republiku Hrvatsku, izrazito važnih procesa u kojima je doprinos Savjeta nemjerljiv. U tom smislu, pozdravljamo donošenje Odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2021. do 2027. na prošloj sjednici Vlade. Radi se o ključnom strateškom dokumentu za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj, čije donošenje smo predugo čekali, no nadamo se kako će i taj proces uskoro biti kvalitetno priveden svom kraju.

Zbog svega ovoga, tražimo od Vas da na sljedeću sjednicu Vlade uvrstite točku koja se tiče Odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnog društva, odnosno imenovanja predstavnika tijela javne vlasti u Savjet.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

'Imenujte predstavnike tijela javne vlasti u Savjet' 1'Imenujte predstavnike tijela javne vlasti u Savjet' 2

chevron-right