Gong osuđuje političku korupciju, a premijer sve to relativizira

27. siječnja 2021.

Nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora, vladajući političari okupirali su medijski prostor pokušajem trgovine utjecajem i političkom korupcijom. Gong upozorava da institucije kojima je zadatak upravo suzbijanje korupcije ne smiju biti taoci vlasti ili izbjegavati postupanje, već djelovati neovisno o politici.

Ovakvo koruptivno postupanje i dalje urušava ionako nisko povjerenje građana_ki u institucionalnu politiku, pri čemu su političke stranke u istraživanjima sustavno prepoznate kao organizacije u koje građanke i građani imaju najmanje povjerenja.

Snimka u slučaj Žarka Tušeka, inače člana predsjedništva HDZ-a, pokazuje što je sve bilo nuđeno nezavisnom političaru: od financiranja predizbornih plakata do vodećih mjesta u institucijama županije, i to sve samo da izađe na izbore kao lažni nezavisni kandidat, koji će kasnije koalirati s HDZ-om.

Nezavisni vijećnik Viktor Šimunić iz zagorskog grada Oroslavja kazao je za medije da je na razgovor s Tušekom bio pozvao od strane HDZ-ovog gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka. Prema novinskim člancima, Šimunić je priznao kako su mu ponudili da on na nadolazeće izbore u svibnju iziđe s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Kako navode mediji, HDZ-ovci su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju, iako to zakon izričito zabranjuje.

Izuzetno zabrinjava izjava premijera Andreja Plenkovića koji relativizira političku korupciju i trgovinu utjecajem. Naime, on u obrani stranačkog druga naglašava kako je došlo do “grube političke pogreške do koje nije smjelo doći”, čime zapravo minorizira ozbiljno, zatvorski kažnjivo nedjelo.

Osuđujemo pokušaje kupnje mandata (političku korupciju) među političarima. Uz to, upozoravamo kako je riječ o situaciji u kojoj se svjesno i namjerno obmanjuje glasače i glasačice radi vlastitih partikularnih interesa. Političari_ke koji promoviraju sebe kao nezavisnog u kampanji, a kasnijim preletavanjem u gnijezdo HDZ-a zapravo su stavljeni u uloge prevaranata, ali i izdajnika svoje glasačke baze.

Pozivamo Uskok da se odlučno posveti borbi protiv korupcije. Pozivamo građane i građanke da prijave slične situacije ako im budu svjedočili, a njihove aktere jasno raskrinkaju.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong osuđuje političku korupciju, a premijer sve to relativizira 1

chevron-right