Korona nije opravdanje: Sabor najgori u EU

18. siječnja 2021.
Korona nije opravdanje: Sabor najgori u EU 1

Gong je pokrenuo interaktivnu kampanju na svojoj platformi Parlametar, kojom poziva građane i građanke da pišu Saboru i traže, ne samo da nam vrate što smo već imale (glasove zastupnika i zastupnica na plenarnim sjednicama), nego, kada se ulaže u novi sustav, da isti pokrije i sjednice radnih tijela kako bi javnost konačno doznale tko im uopće prisustvuje i kako glasa. Na stranici kampanje možete doznati koje države objavljuju pojedinačne rezultate glasanja, zaigrati ‘strugalicu’, ali i pisati nadležnim tijelima.

Hrvatski sabor jedini je nacionalni parlament u EU koji, pod izgovorom korone, posljednjih gotovo godinu dana ne objavljuje kako je glasala koja zastupnica i zastupnik. Za to vrijeme, a uslijed pandemije i potresa, Sabor je tankom većinom donosio odluke koje ograničavaju temeljna ljudska prava.

Neprihvatljivo je da Sabor od ožujka prošle godine, i proglašenja pandemije, javnosti uskraćuje ovu važnu informaciju o radu zastupnica i zastupnika skrivajući se iza epidemioloških mjera i manjkavosti sustava elektroničkog glasanja predviđenog samo za Sabornicu.

Način na koji se rad Hrvatskog sabora prilagođava epidemiološkim mjerama od samog je početka nezadovoljavajući, a na što je ukazao i Ustavni sud ukidanjem odluke ograničenja broja zastupnika na plenarnim sjednicama sukladno broju osvojenih mandata. Tom prilikom Ustavni sud je podsjetio kako su zastupnice i zastupnici izabrani predstavnici naroda koji u svojem djelovanju i odlučivanju nisu vezani ni stavovima stranke niti kluba zastupnika. Ustav jednako tako propisuje i da je glas svake zastupnice i zastupnika osoban. Glasanjem donose odluke koje, uslijed pandemije, ograničavaju i neka od temeljnih ljudskih prava, a hoće li uslijediti nova, i kakva ograničenja - teško je predvidjeti.

Prilikom izmjena Poslovnika koji uređuje način rada Sabora pozivamo da se uvaži i interes građana_ki kako bi oni mogli adekvatno pratiti rad parlamenta i obratiti se zastupnicima_ama. Ovoga puta ne želimo biti isključeni jer saborske strukture svojim su dosadašnjim rješenjima pokazale nedostatak brige o otvorenosti najvišeg predstavničkog tijela građana.

Zato što Imamo pravo znati tko i kako odlučuje u naše ime. Stoga tražimo da se Poslovnikom o radu Sabora osiguraju uvjeti za transparentan rad zastupnica i zastupnika i veća mogućnost participacije zainteresirane javnosti, građanki i građana u radu Sabora.

Korona nije opravdanje: Sabor najgori u EU 2

chevron-right