HDZ-u 66 mandata sa samo 16,7% ukupnog broja birača

20. srpnja 2020.

HDZ je osvojio 66 mandata sa samo 16,7 % ukupnog broja birača_ica. Izlaznost na izbore u stalnom je padu, a ove godine je zabilježila rekordno nisku brojku od samo 46,9 posto građana_ki koji su iskoristili svoje pravo glasa.

Izlaznost na izbore u stalnom je padu, a ove godine je zabilježila rekordno nisku brojku od samo 46,9 posto građana_ki koji su iskoristili svoje pravo glasa. Komparacije radi, na izborima 2016. glasalo je 52,59 posto ukupnog broja glasača i tada je broj onih koji su glasali prvi put pao na manje od dva milijuna birača koji su izašli na birališta. Godinu dana ranije 2015. izlaznost je bila 60,82 posto, a 2011. na izbore je izašlo oko 62 posto upisanih biračica. 2007. izlaznost je bila 63,41 posto. 2003. 66,83 posto birača, a na izbore 2000. izašlo je čak 76,53 posto birača.

Imajući na umu izlaznost i ostvarene rezultate glasanja, HDZ je osvojio 66 mandata sa samo 16,7 % ukupnog broja birača_ica.

Budući da je u Republici Hrvatskoj glasanje na izbora nije obaveza, nego pravo, građane_ke koji ne glasaju nikako se ne sankcioniraju. Međutim, u smislu prakticiranja demokracije i obaveza koje kao građani_ke imamo, glasanje na izborima može se promatrati kao obaveza jer glasanjem doprinosimo očuvanju demokracije i inkluzivnosti u našoj zajednici. Naravno, što više glasača_ica iziđe na izbore i glasa, vlasti koje su proizišle iz tih glasova imaju i veći legitimitet. Što više građana_ki glasa, to se više približavamo idealu demokracije. 

Cijelu interaktivnu kartu pronađite OVDJE.

Također, pročitajte i naše analize:

- Interaktivna mapa potrošnje po izbornim jedinicama: Tko je ulagao gdje s kojim ishodom?

- Interaktivna mapa: Tko je sa samo stotinjak glasova ušao u Sabor?

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

HDZ-u 66 mandata sa samo 16,7% ukupnog broja birača 1

chevron-right