Najveći problemi s glasanjem van mjesta prebivališta

05. srpnja 2020.

Gong je tijekom izbornog dana, koji je protekao uglavnom mirno, primio više od 130 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima i pružio informacije više od 200 građanki i građana.

Najveći broj nepravilnosti odnosio se na kršenje izborne šutnje slanjem SMS poruka građanima za koga da glasaju, koje su slale stranke HDZ, SDP i BM 365. Veliki broj prijava odnosio se i na neprofesionalnost i kršenje procedura od strane biračkih odbora, nepoštivanje COVID-19 mjera (birači_ce nisu bili zatraženi da skinu maske radi identificiranja, članovi_ce biračkih odbora nisu nosili maske, nedostajalo je dezinficijensa, a nije se pazilo niti na propisani razmak).

Posebno zabrinjavaju poteškoće u ostvarivanju biračkog prava. Građanke i građani koji su se prijavili za glasanje van mjesta prebivališta žalili su se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta te nedovoljno prethodno informiranje o tome gdje se nalaze ta, često udaljena i teško dostupna biračka mjesta. Primjerice, Zagrepčani koji su se na vrijeme prijavili da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi upućeni su u Zadar, a oni koji su bili na Susku morali su ići glasati na Mali Lošinj. Međutim, da bi iskoristili brodske linije koje do Malog Lošinja postoje, izgubili bi cijeli dan, a u jutrošnjem pristajanju brod je dva sata neuspješno pokušavao ući u luku.

Što se tiče kršenja procedura od strane biračkih odbora, izdvajamo dva slučaja u X. izbornoj jedinici, u kojima su birači koji su se na vrijeme prijavili za glasanje van mjesta prebivališta, upućeni od strane biračkog odbora da glasaju na regularnom (ne posebnom) biračkom mjestu i to ne za liste svoje izborne jedinice, nego za liste X. izborne jedinice. Ovo je zabrinjavajuće zbog mogućnosti dvostrukog glasanja.

Veliki broj upita koje je rješavao Gong odnosio se i na posebna biračka mjesta onih biračica i birača koji nisu znali gdje provjeriti kojem biračkom mjestu pripadaju. Na pojedinim posebnim biračkim mjestima nisu bili osigurani glasački listići za sve izborne jedinice, a na pojedine otoke poput Visa i Brača stigli su trajektom tek kasno popodne.

Dobili smo i prijave cjelodnevnih velikih redova ispred Klasične gimnazije u Zagrebu, gdje je bilo posebno biračko mjesto za one koji glasaju u drugoj izbornoj jedinici. Tijekom jutra javilo nam se više građana_ki u samoizolaciji van svog prebivališta koji nisu mogli ostvariti svoje biračko pravo. Podsjetimo, DIP je dužan omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta. Imali smo i nekoliko dojava birača_ica koji su trebali glasati na svojim uobičajenim biračkim mjestima, ali se nisu nalazili na popisu birača iako imaju važeće dokumente.

chevron-right