Moramo štititi zdravlje, ali i ustavno pravo glasa

03. srpnja 2020.
Moramo štititi zdravlje, ali i ustavno pravo glasa 1

Svaka situacija u demokraciji u kojoj građani­­­­_ke ne mogu konzumirati svoja temeljna prava je izrazito opasna i porazna za društvo u kojem žive. Zdravstveno stanje ne bi trebala biti prepreka u ostvarivanju biračkih prava, stoga Gong pozdravlja odluku Ustavnog suda prema kojoj se ne smije uskratiti biračko pravo oboljelima od COVID 19 jer bi to bilo suprotno odredbama Ustava.

Ustavni sud upozorio je DIP kako je dužan osigurati ostvarivanje biračkog prava bez odgode, odgovarajućom prilagodbom pravila o glasanju izvan biračkih mjesta, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika_ca u izbornom procesu. Gong se nada kako će DIP što skorije reagirati i nadamo se da će učiniti sve da se zaraženi virusom COVID 19 ne osjećaju kao građani_ke drugog reda. Isto tako, napominjemo da je izuzetno bitno zaštititi zdravlje ljudi u biračkim odborima. Uvjereni_e smo kako će se može i hoće pronaći adekvatan način.

Na vrijeme smo upozoravale na mogućnost i potrebu uvođenja dopisnog glasanja u doba koronavirusa, ali nije bilo političke volje. Uz to, podsjećamo da su neke zemlje (poput Južne Koreje, na primjer) uspjele organizirati izbore na način da su omogućile oboljelima pravo glasa.

Odluka je donesena nakon našeg višednevnog upozoravanja i jutrošnjeg zahtjeva za provođenjem nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora zbog toga što je zaraženima od koronavirusa uskraćeno biračko pravo.

chevron-right