Biračko pravo se ne oduzima – predan zahtjev USUD-u

03. srpnja 2020.

Zbog uskrate biračkog prava zaraženima koronavirusom Gong je, s potpisima 179 građanki i građana, Ustavnom sudu predao zahtjev za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora.

Država je dužna naći načina da birači_ce koji su zaraženi koronavirusom glasaju, a to se može postići tako da se za kontakt s njima na dan izbora propišu posebne dodatne epidemiološke mjere, na sličan način kako su propisane mjere za osobe/birače u samoizolaciji, stoji u obrazloženju zahtjeva.

Na vrijeme smo upozoravale na mogućnost i potrebu uvođenja dopisnog glasanja u doba koronavirusa, ali nije bilo političke volje. Uz to, podsjećamo da su neke zemlje (poput Južne Koreje, na primjer) uspjele organizirati izbore na način da nisu onemogućile oboljelima pravo glasa.

Nažalost, Hrvatska se nije odlučila ni za jednu od ovih opcija i sad imamo situaciju u kojoj je jednom broju biračica i birača uskraćeno Ustavom zajamčeno pravo glasa. Bez obzira na broj zaraženih, bez obzira na pokušaj umanjivanja problema – i da je jedna osoba, biračko se pravo ne oduzima.

Zahtjev pronađite OVDJE.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Biračko pravo se ne oduzima – predan zahtjev USUD-u 1

chevron-right