Edukativna videa: Nauči više o izbornom procesu

01. srpnja 2020.

Povodom parlamentarnih izbora 2020. godine, Gong je snimio seriju informativnih videa koji olakšavaju snalaženje biračima_cama u samom izbornom procesu, ali ih i dodatno upaznajemo s njihovim pravima.

U nastavku teksta pogledajte videa i naučite više o D'Hondtovoj metodi preračunavanja glasova u mandate, utjecaju preferencijalnog glasanja na ulazak u Sabor i značaju nevažećih i poništenih listića:

D'Hondtova metoda preračunavanja glasova u mandate

Kako se određuje koji će nas točno zastupnici i zastupnice predstavljati u Saboru?
To ovisi o tome kakav je izborni sustav na snazi u pojedinoj zemlji. U Hrvatskoj se u 11 izbornih jedinica primjenjuje razmjerni izborni sustav - mandate dobivaju kandidacijske liste razmjerno broju dobivenih glasova na izborima. Hoće li stranka koja prijeđe izborni prag sudjelovati u raspodjeli mandata, ovisi o broju dobivenih glasova, kao i o samoj metodi preračunavanja glasova u mandate.

U Hrvatskoj se od 1992. godine primjenjuje D'Hondtova metoda, a video na primjeru jedne izborne jedinice objašnjava kako ona funkcionira.

Utjecaj preferencijalnog glasanja na ulazak u Sabor

2015. godine smo prvi put na parlamentarnim izborima mogli dati preferencijalni glas. Važan je jer njime izražavamo želju da nas predstavlja onaj kandidat ili kandidatkinja s liste kojeg osobno preferiramo, a ne redom oni koje je stranačko vodstvo odredilo.

Izbori - propali glasovi, prag i legitimitet

Politolozi Goran Čular i Berto Šalaj odgovaraju na neke od najčešćih nedoumica oko glasanja:
Što su to nevažeći listići?
Imaju li isti učinak nevažeći listići i neizlazak na izbore?

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Edukativna videa: Nauči više o izbornom procesu 1

chevron-right