Dobili smo imena sudaca u slučajevima Sanader i Bandić

21. travnja 2020.

Gong je dobio imena sudaca izvjestitelja u predmetima gdje je Ustavni sud srušio presudu i ukinuo odluku o produljenju pritvora Ivi Sanaderu, ukinuo odluku o pritvoru Milanu Bandiću te odbacio prijedlog zabrane kandidiranja počinitelja svih kaznenih djela na izborima za Hrvatski sabor.

Odluku o ukidanju presude kaznenih sudova Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA-MOL Ustavni sud donio je na temelju prijedloga dvaju sudaca izvjestitelja. Do 3. lipnja to je bio Davor Krapac, a nakon tog datuma do donošenja presude Ustavnog suda, sutkinja izvjestiteljica bila je Snježana Bagić. Ista je sutkinja bila sutkinja izvjestiteljica i u predmetu kojim je ukinut istražni zatvor i vraćena položena jamčevina Milanu Bandiću. 

Mato Arlović bio je sudac izvjestitelj u predmetu kojim je ukinuta odluka o produljenju pritvora Ivi Sanaderu u slučaju Fimi-media, a Mario Jelušić pripremao je odluku o nesrazmjernosti zabrane kandidature na izborima za Hrvatski sabor počinitelja svih kaznenih djela.

Uloga suca izvjestitelja je, kako stoji u Poslovniku Ustavnog suda, istražiti predmet i pripremiti prijedlog odluke koju Ustavni sud, nakon rasprave i glasanja, treba donijeti. Stoga uloga suca-izvjestitelja u ustavnosudskim postupcima nipošto nije irelevantna kako je to Ustavni sud tvrdio u svojem odbijanju Gongovog zahtjeva za pravo na pristup informacijama, navodeći kako sve odluke suci donose zajedno. 

Među argumentima s kojima je Ustavni sud tri godine odbijao objaviti imena sudaca izvjestitelja u konkretnim predmetima spomenuto je i kako bi to moglo štetiti profesionalnom dignitetu i poštovanju sudaca izvjestitelja, iako nije objašnjeno kako. Nasuprot tomu, upravo skrivanje ovakvih podataka dovodi u pitanje integritet i javnost djelovanja Ustavnog suda koji odlučuje o ustavnosti zakona i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ove argumente Gonga potvrdio je najprije rješenjem Povjerenik za informiranje, a na tu se odluku Ustavni sud žalio Visokom upravnom sudu. Visoki upravni sud potvrdio je rješenje Povjerenika pa je Ustavni sud konačno dostavio tražene podatke. Popis predmeta s linkovima na odluke Ustavnog suda i imenima sudaca izvjestitelja potražite u nastavku:

1.      PREDMET U-I-1397/2015 Zabrana kandidiranja počinitelja svih kaznenih djela (+ zlouporaba položaja i ovlasti) i ženske kvote (Zakon o izboru zastupnika u HS) - sudac izvjestitelj Mario Jelušić

2.      PREDMET U-III-4149/2014 Ukidanje presude kaznenih sudova Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i INA-MOL – sudac izvjestitelj do 3.6.2015. Davor Krapac, od 3.6.2015. sutkinja izvjestiteljica Snježana Bagić

3.      PREDMET U-III-1451/2015 Ukidanje istražnog zatvora i jamčevine Milanu Bandiću - sutkinja izvjestiteljica Snježana Bagić

4.      PREDMET U-III-4259/2015 Ukidanje odluke Vrhovnog suda RH o produljenju pritvora Ivi Sanaderu za slučaj Fimi-media – sudac izvjestitelj Mato Arlović

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

 

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

chevron-right