HDZ u plusu, Bandić u najvećem minusu

03. ožujka 2020.

Državno izborno povjerenstvo prvi put je objavilo godišnja financijska izvješća političkih stranaka u otvorenom formatu pa donosimo pregled osnovnih podataka parlamentarnih stranaka.

Stranka zagrebačkog gradonačelnika BM365 prošlu je godinu zaključila s minusom od 1,68 milijuna, a HDZ je u plusu od gotovo 4 milijuna kuna. Najviše je u 2019., kad su održani euro parlamentarni i predsjednički izbori, potrošeno za usluge, pokazuju godišnja financijska izvješća parlamentarnih stranaka.

Najveći dio ukupnih prihoda parlamentarnih stranaka, s izuzetkom onih novih, osnovanih nakon izbora, dolazi iz proračuna. Proračunska sredstva čine gotovo 100 posto ukupnih prihoda manjih stranaka poput HDS-a, HSLS-a, Promijenimo Hrvatsku, SNAGA-e, ali i Mosta.

HDZ je naplatio uvjerljivo najviše članarina, preko 8 milijuna kuna, a slijedi SDP s 1,5 milijuna kuna. HDZ je skupio i najviše donacija, a većina stranaka u prošloj je u 2019., kad su održani europski parlamentarni i predsjednički izbori, skupila više donacija nego prethodne, 2018. godine. Izuzetak su HNS, HSU, Most, HSLS i Neovisni za Hrvatsku.

HDZ u plusu, Bandić u najvećem minusu 1

Što se rashodovne strane tiče – najveći dio materijalnih rashoda uložen je u usluge, najviše za promidžbu i informiranje, reprezentaciju, zakupnine i najamnine. Najveće izdatke za zaposlene imao je HDZ, više od 10 milijuna kuna, a potom SDP s upola manjim iznosom, a ove dvije stranke imaju i najveći broj zaposlenih, HDZ 74, SDP 47 radnica_ka. HDZ je imao i najveće troškove naknada osobama izvan radnog odnosa (1,67 milijuna kuna), dok je SDP prema ovom kriteriju na trećem mjestu, iza stranke BM 365 koja je vanjskim suradnicima lani isplatila nešto više od pola milijuna kuna.

Financijska izvješća objavljena su s bilješkama, a Državno izborno povjerenstvo prvi put ih objavljuje na svojim stranicama u otvorenom formatu. Ovako objedinjena i strojno čitljiva predstavljaju pravu riznicu informacija istraživačima i istraživačicama, a ovdje donosimo tek pregled osnovnih podataka iz izvještaja parlamentarnih stranaka. Svi zainteresirani za više detalja pridružiti nam se mogu na Danima otvorenih podataka ovoga vikenda od 6. do 8. ožujka u zagrebačkom HUB385.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

HDZ u plusu, Bandić u najvećem minusu 2HDZ u plusu, Bandić u najvećem minusu 3

chevron-right