Miran izborni dan, s gužvama u Mostaru

05. siječnja 2020.

Tijekom drugog kruga izbora za Predsjednika_cu RH, Gong je desecima građanki i građana odgovarao na pitanja o postupku glasanja, provjeri lokacije biračkog mjesta i popisu birača, dok je zaprimio više od 80 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima.

Najviše zabrinjavaju 4 dojave o uskraćivanju biračkog prava – dvoje birača našli su svoje ime već zaokruženo u popisu, a dva biračka mjesta u radno su vrijeme bila zaključana – u Benkovcu i u hrvatskom Veleposlanstvu u Pragu.

Kao pritiske na birače Gongu su građani dojavili prijetnju iz Brezovice da će ostati bez prava na zakup državnog zemljišta ako ne glasaju za kandidatkinju, kao i ponudu prijevoza autobusom, uključujući put u Međugorje i Konzumov bon od 500 kuna, ukoliko donesu foto-dokaz o glasanju za kandidatkinju.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, prijavljeno je agitiranje na biračkom mjestu u Domu umirovljenika u Klaićevoj u Zagrebu,  kao i agitiranje svećenika na biračkom mjestu u Petrinji. 30-ak dojava nezadovoljnih građanki i građana došlo je zbog ponude prijevoza biračima i SMS poruka kojima ih se većinom pozivalo na glasanje za kandidatkinju, ali i za kandidata. Jučer i jutros su dijeljeni promotivni letci protiv kandidata u Zadru, a protiv kandidatkinje u Splitu. Dojavljen je i slučaj načelnika općine koji je pozivao na glasanje za jednu kandidatkinju. Na temelju ovih dojava Gong se obratio Državnom izbornom povjerenstvu.

Kritike na račun pojedinih biračkih odbora odnosile su se na njihovu neprofesionalnost i kršenje procedura, kao i na uređenje biračkih mjesta u odnosu na uvjerljivost pečata na glasačkim kutijama. No, zabrinutost je izazvala mail–poruka o jednom slučaju glasanja u ime tri osobe u Mostaru i dojava s biračkog mjesta u Čakovcu na kojem je zatečen muškarac kako ubacuje preko 100 listića u glasačku kutiju prije nego li je nestao. Gradsko izborno povjerenstvo odgovorilo je da je riječ o regularnom načinu glasanja u Domu za umirovljenike.

Izvan RH gužve na biralištima trajale su cijeli dan u Mostaru, no biračka mjesta zatvorena su u 19 sati. S obzirom na dojave o organiziranom prijevozu na birališta u BiH koji je uključivao i Konzumov bon uz foto dokaz glasa za kandidatkinju slučaj smo proslijedili DIP-u. Gong podsjeća da bi troškovi prijevoza birača i biračica do birališta trebali biti zapravo troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje.

chevron-right