Manje nepravilnosti vezane uz needuciranost biračkih odbora

05. siječnja 2020.

Osim u nekoliko slučaja needuciranosti i neprofesionalnosti biračkih odbora, prema dojavama neanonimnih građanki i građana Gongu, izborno jutro drugog kruga izbora za Predsjednika_cu RH prolazi mirno.

Nekoliko biračica i birača požalio nam se da su birački odbori od njih tražili potvrde, iako to nije bilo potrebno jer su na vrijeme promijenili biračka mjesta i već su bili na biračkom popisu. Informirale smo nadležna gradska izborna povjerenstva kako bi članove biračkog odbora obavijestila o ispravnoj proceduri i omogućila glasanje tijekom dana tim biračicama i biračima koji su na vrijeme tražili glasanje izvan njihovih biračkih mjesta.

Tijekom trajanja izborne šutnje građani i građanke prijavljivali su nam da su se u Zadru dijelili letci usmjereni negativno na jednog kandidata, a u Splitu na kandidatkinju. Dojavljen nam je i slučaj načelnika općine koji je pozivao na glasanje za jednu kandidatkinju, što je nakon reakcije DIP-a uklonjeno. Tijekom izbornog jutra prijavljen nam je i slučaj agitiranja svećenika za jednu opciju na biračkom mjestu u Petrinji.

U BiH zabilježene su gužve na biračkim mjestima u Mostaru, no za sada nemamo dojava o nepravilnostima. S obzirom na dojave o organiziranom prijevozu na birališta u BiH, Gong podsjeća da su troškovi prijevoza birača i biračica do birališta zapravo troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje. To se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu „koristiti svi birači pod jednakim uvjetima“.

Gong poziva biračke odbore da izađu u susret zahtjevima biračica i birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Birač_ica o svojoj želji da glasa trebao_la bi obavijestiti birački odbor do 12:00 sati. O tome da birački odbori tijekom prvog kruga izbora redovno nisu mogli izaći na adresu, svjedočili su deseci poziva Gongu pa ponovno apeliramo na omogućavanje ustavnog prava glasanja svima

Gong tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračicama i biračima i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Na kraju, podsjećamo da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici_e izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

chevron-right