Zabrinjava velik postotak nevažećih listića u nekim mjestima

23. prosinca 2019.

Izlaznost na predsjedničke izbore u Hrvatskoj kontinuirano raste. Dok je 2009. ona bila samo 43,90%, na ovim izborima izlaznost je bila 51,19%, uz samo 1,17% nevažećih listića u prvom krugu. 

Izlaznost veća od 60% zabilježena je u 12 gradova/općina dok je najveća bila u općinama Rakovec u Zagrebačkoj županiji (75,97%) i Unešić u Šibensko-kninskoj županiji (70,99%).

No, u pojedinim sredinama zabilježena je izrazito mala izlaznost. Tako je u 44 grada/općine ona bila manja od 40%. Najmanja izlaznost zabilježena je u općinama Negoslavci (17,66% uz 3,49% nevažećih listića) i Trpinja (20,10 % uz 4,03% nevažećih listića). Obje općine su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a Negoslavci imaju samo jedno biračko mjesto. Izlaznost manja od 30% zabilježena je u 10 uglavnom manjih općina s većinski srpskim stanovništvom. Najmanju izlaznost među gradovima zabilježio je Benovac s izlaznošću od samo 30,52%.

Mali broj nevažećih listića pokazuje da građani dobro razumiju način glasanja i da uslijed velikog broja kandidata nisu imali potrebu iskazivanja protesta. Međutim, u 7 gradova/općina zabilježeno je više od 3% nevažećih listića, od čega najviše 4,03% u općini Trpinja. Najveći broj općina/gradova s brojem nevažećih listića većim od 2% je u Istarskoj (11), Splitsko-dalmatinskoj (7) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (6).

Osim Negoslavaca i Trpinje, mala izlaznost i veliki broj nevažećih listića zabilježeni su i u Borovu te Grožnjanu, dok je izlaznost veća od 60% s brojem nevažećih listića većim od 2% zabilježena u općinama Slivno i Kula Norinska.

U dvije općine zabilježeno je 100% važećih listića i to u Zrinskom Toplovcu u Bjelovarsko-bilogorskoj i Prgometu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

I dok će detaljne analize i zaključci biti mogući tek nakon objave izbornih rezultata prema biračkim mjestima, ostaje otvoreno pitanje je li velik broj nevažećih listića u pojedinim sredinama rezultat volje birača ili (ne)profesionalnosti (ne)stranačkih biračkih odbora?

Na kraju, ukoliko želite provjeriti rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora na pojedinim biračkim mjestima, dostupni su na ovom linku Državnog izbornog povjerenstva: https://www.izbori.hr/pre2019/rezultati/1/index.html 

chevron-right