Manje nepravilnosti i žalbe na rad biračkih odbora

22. prosinca 2019.

Izborni dan prošao je mirno uz manje nepravilnosti vezane uglavnom uz propuste u radu i imenovanju  biračkih odbora te kršenja izborne šutnje, zaključak je Gonga na temelju osamdesetak neanonimnih prijava građanki i građana o izbornim nepravilnostima i oko osamdeset informiranja o biračkim pravima.

Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na neprofesionalnost, pristranost i kršenje procedura od strane biračkih odbora. Deseci građana požalili su se Gongu da nisu bili informirani o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Zaprimili smo nekoliko slučajeva u kojima su biračice i birači bili zaokruženi kao da su glasali, a oni su tvrdili suprotno. Pojedini birački odbori su takvim biračima dozvolili glasanje, dok su drugi to odbijali, čime je biračima uskraćeno pravo glasa. Zabilježena su kršenja izborne šutnje kroz slanje poruka i uznemiravanje birača porukama i pozivima - nekoliko biračica i birača prijavilo nam je da je dobivalo SMS-ove stranaka HDZ-a i SDP-a.

DIP je uoči izbornog dana, nakon dojave Gonga, razriješio nekoliko članova biračkih odbora u BiH utvrdivši da su članovi stranke, no i tijekom izbornog dana zaprimili smo nove slučajeve iz Hrvatske u kojima su građani i građanke tvrdili da su stranački kadrovi u pojedinim biračkim odborima.

Dobili smo dojave o organiziranom prijevozu i povremenim gužvama na biralištima u Bosni i Hercegovini. U Livnu je zabilježeno grupno glasanje i dva slučaja glasanja umjesto druge osobe. U jednom je slučaju muškarac uzeo suprugin list i glasao umjesto nje, dok je u drugom supruga uzela listić suprugu i glasala umjesto njega, a birački odbor u oba slučaja nije reagirao. U Tuzli je zabilježeno fotografiranje listića od strane jednog birača, no birački odbor je drugog spriječio.

DIP-u je prijavljena i objava navodnih rezultata glasanja u Australiji na Facebook stranici "Domovina”, gdje su prikazani promatrači u konzulatu RH, nakon čega je Povjerenstvo upozorilo stožer Miroslava Škore da za vrijeme trajanja izborne šutnje danas do 19 sati po hrvatskom vremenu, nije dopušteno objavljivanje ikakvih rezultata ili procjena rezultata izbora. Prema Zakonu o izboru predsjednika nisu propisane kazne za kršenje izborne šutnje, za razliku od lokalnih i parlamentarnih izbora. Kandidat Škoro je kroz nekoliko objava na Facebooku u kojima se sugerirao njegov redni broj na listiću kršio i izbornu šutnju.

Gong podsjeća da su troškovi prijevoza birača do birališta zapravo troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje. To se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu „koristiti svi birači pod jednakim uvjetima“.

Podsjećamo građanke i građane da zahtjev za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta za eventualni drugi krug glasanja mogu podnijeti 23.,24. i 25. prosinca neposredno u pisanom obliku ili e-mailom nadležnom uredu državne uprave ili putem sustava e-građani. Detaljnije upute mogu potražiti OVDJE.

chevron-right