Izborni dan počeo je mirno

22. prosinca 2019.

Osim u dva slučaja zakašnjelog otvaranja biračkih mjesta, prema dojavama neanonimnih građanki Gongu, izborno jutro prolazi mirno. Građani dojavljuju i da nisu bili informirani o procedurama i rokovima za prijavu promjene mjesta na kojem planiraju glasati, kao ni o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore.

S obzirom da je prethodno potvrđeno da su, suprotno zakonu, u biračke odbore bili imenovani stranački kadrovi, a da ih je DIP zbog toga razriješio s dužnosti, pozivamo građanke da dojave ukoliko primijete slične nepravilnosti.

Također, s obzirom na dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosni i Hercegovini, Gong podsjeća da su troškovi prijevoza birača do birališta zapravo troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje. To se ne bi trebalo tako tretirati samo ukoliko, kako je to DIP utvrdio na prethodnim predsjedničkim izborima, na autobusima nema oznaka kandidata, a uslugu prijevoza mogu „koristiti svi birači pod jednakim uvjetima“.

Inače, na ovim je izborima zabilježen porast birača koji su registrirani po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu i to u BiH, Njemačkoj i Srbiji. I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta, u Srbiji je smanjen. Navedenim izazovima posebnu pažnju će posvetiti Gongove promatračice i promatrači koji u mobilnim timovima promatraju biračka mjesta u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

K tome, Gong tijekom dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Na kraju, podsjećamo da je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

chevron-right