Poštujte pravila poštenih izbora

20. prosinca 2019.

Uoči početka predizborne šutnje i izlaska na birališta, Gong poziva sve aktere izbornog procesa, biračice i kandidate, institucije i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora. Na dan izbora, Gong će pružati informativnu podršku biračima i zaprimati neanonimne dojave građanki o uočenim nepravilnostima.

S obzirom na procjenjene rizike, poput biračkih odbora na koje smo upozorili (u kojima su – suprotno Zakonu – u biračke odbore imenovani stranački kadrovi) i potencijalnih gužvi na biračkim mjestima u inozemstvu, Gong će ove godine promatrati biračka mjesta u BiH i Srbiji. U Hrvatskoj Gong će pružati informativnu podršku biračicama i zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, te reagirati na njih.

Broj birača koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima veći je za 21.876 u odnosu na europarlamentarne izbore u svibnju, s time da je broj biračica i birača u Hrvatskoj neznatno porastao za svega 386 biračica. Broj birača bez prebivališta u RH porastao je za 22.490 od čega je 18.811 biračica registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu.

Zanimljivo je da je najveći porast u ovoj kategoriji birača zabilježen u BiH (12.278 biračica), Njemačkoj (6.554 birača) i Srbiji (2.393 biračica). I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta (s 41 na 44 u BiH i s 13 na 17 u Njemačkoj), isto se nije dogodilo u Srbiji gdje je broj biračkih mjesta smanjen sa 4 na samo 2.

Tako je prosječan broj birača na jednom biračkom mjestu u Srbiji čak 14.830, Austriji 2.514, Njemačkoj 1.991 i Švicarskoj 1.885. Štoviše, biračice koji uopće nisu u popisu birača, ali se nalaze u registru birača, na izborni dan mogu u inozemstvu zatražiti izdavanje potvrde za glasovanje čime se broj registriranih birača na pojedinom biračkom mjestu može i povećati. Usporedbe radi, prosječan broj registriranih birača na redovnim biračkim mjestima u Hrvatskoj je oko 575.

Više možete pronaći u priopćenju.

chevron-right