Moramo znati što u naše ime radite u Europskoj uniji

12. prosinca 2019.

Jeste li znali: Hrvatska je nedavno glasala protiv uvođenja obaveze korporacijama s godišnjim prihodom iznad 750 milijuna eura da prijavljuju dobit ostvarenu u svakoj pojedinoj državi članici EU, a prije nešto više od dvije godine bila je i protiv ukidanja maloprodajnih naknada za roaming.

Gong i Corporate Europe Observatory, uz podršku više od 30 hrvatskih i europskih organizacija civilnog društva, obraćaju se premijeru Andreju Plenkoviću s prijedlogom da transparentnost donošenja zakona i utjecaja lobiranja uvrsti u prioritete skorog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pozivamo Vladu RH da za vrijeme hrvatskog predsjedanja podrži non-paper deset država članica i stavi na dnevni red Vijeća podršku stajalištu Europskog parlamenta da sastanci Vijeća i pripremnih tijela moraju biti otvoreni javnosti putem online video prijenosa uz objavu zapisnika i nacionalnih stajališta zbog što jasnijeg uvida u proces donošenja zakona.

Hrvatska javnost ne zna zašto je hrvatska vlada bila među 12 država članica koje su glasale protiv uvođenja obaveze korporacijama s godišnjim prihodom iznad 750 milijuna eura da prijavljuju dobit ostvarenu u svakoj pojedinoj državi članici. Prije nešto više od dvije godine, Hrvatska je bila i među četiri države članice protiv ukidanja maloprodajnih naknada za roaming. 

Transparentnost je ključni prvi korak u suzbijanju prekomjernog korporativnog utjecaja primjetnog u brojnim pregovorima Vijeća o novim propisima i direktivama.

Pozivamo Vladu RH da počne objavljivati prijedloge nacionalnih stajališta o novim zakonima i politikama EU prije rasprave na sastancima Vijeća. Time bi javnost i nacionalni parlamentarni zastupnici imali bolji nadzor nad europskim poslovima i utjecaju koji na donošenje zakona imaju veliki poslovni lobiji.

Pozivamo ministarstva Vlade RH i Stalno predstavništvo RH u Bruxellessu da tijekom predsjedanja objavljuju sve sastanke s lobistima, a osobito iz sektora fosilnih goriva čiji su interesi toliko suprotstavljeni javnom interesu da bi im trebalo onemogućiti izravan pristup donositeljima odluka.

Hrvatska vlada trebala bi, osim toga, odbiti bilo kakvo korporativno sponzorstvo i tražiti dogovor na razini Vijeća o napuštanju prakse korporativnog sponzorstva predsjedanja - tužnog dokaza koliko je Vijeće Europske unije blizu velikom biznisu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Moramo znati što u naše ime radite u Europskoj uniji 1Moramo znati što u naše ime radite u Europskoj uniji 2

chevron-right