Ovo su pitanja na koja Šuica treba odgovoriti

25. rujna 2019.

Uoči javnog saslušanja Dubravke Šuice, koja je nominirana za potpredsjednicu Europske komisije i bila bi zadužena za novi resor demokracije i demografije, Gong je pisao europarlamentarcima_kama i pozvao ih da joj postave pitanja oko njezine imovine i stavova oko vladavine prava.

Dubravka Šuica trebala bi odgovoriti na ova pitanja:

Demokracija, jednakost i vladavina prava

Kako misli voditi brigu o budućnosti demokracije u Europskoj uniji kada se hrvatska Vlada guši u korupcijskim skandalima?

Kako će braniti vladavinu prava, a bila je protiv sankcija Mađarskoj zbog kršenje vladavine prava?

Kako će se boriti za ravnopravnost, a bila je protiv dvaju rezolucija o rodnoj ravnopravnosti (Estrela report and Zuber report)?

Porijeklo njezine „nesrazmjerne imovine“

Kako je uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, a kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji?

Nedostatak transparentnosti

Porezne vlasti istraživale su, prema pisanju medija, nesrazmjer između prihoda i vrijednosti obiteljske imovine koji je navodno iznosio 1,5 milijuna eura. Zašto Šuica nije javno objavila sve dokumente poreznih inspekcija u posljednjem desetljeću, od 2001. do 2009. u periodu u kojem je bila zastupnica u Hrvatskom saboru i gradonačelnica Dubrovnika?

Zašto su od javnosti skrivene imovinske kartice s početka političke karijere buduće potpredsjednice Europske komisije?

Ako EU želi ostati fokusirana na to da institucije budu što transparentnije i demokratičnije, Gong smatra da je vrlo važno da i visoki europski službenici_e budu posve transparentni.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Ovo su pitanja na koja Šuica treba odgovoriti 1Ovo su pitanja na koja Šuica treba odgovoriti 2

chevron-right