2000 eura za razvoj inovativnih rješenja odlazi u Španjolsku

26. srpnja 2019.

Zaključeni su službeni rezultati Citizen Participation 2.0 natječaja za najbolju ideju za digitalno rješenje koje će poboljšati participaciju građana_ki u političkim procesima. Pobjednice i pet finalista bit će predstavljeni na jesen.

Do zaključenja natječaja pristiglo je više 40 projektnih prijava pojedinaca i pojedinki i organizacija diljem Europe – hvala svima koji su sudjelovali na natječaju. Proces selekcije najboljih ideja za digitalna rješenja za participaciju građanki i građana uključivao je dva kruga. U prvom krugu je troje nezavisnih međunarodnih eksperata valoriziralo projektne prijedloge prema unaprijed određenoj bodovnoj ljestvici utvrđenoj u pravilima natječaja. Nakon toga, o 10 rješenja koja su ušla u drugi krug očitovalo se pet organizacija koje čine YOU4EU projektni konzorcij: Beogradska otvorena škola, PiNA, Institut Alternativa, Access Info Europe i Gong. Svaka organizacija je predložila pet finalista i među njima nominirala jedno pobjedničko rješenje.

Nagrada za najbolju ideju za digitalno rješenje odlazi organizaciji CIECODE iz Španjolske, čiji je projekt „Personal Political Analyst“ zamišljen kao glasovni asistent izgrađen na Google platformi, a omogućuje praćenje predizbornih obećanja političkih stranaka na općim, europskim, lokalnim i drugim izborima. Najbolje digitalno rješenje dobit će nagradu od 2000 eura za pokrivanje dijela troškova razvoja.

Uz pobjedničko rješenje, odabrano je i pet finalista koji će imati priliku predstaviti svoje ideje na događaju kojeg Gong organizira krajem rujna u Zagrebu.

Osim pobjedničkog rješenja, bit će predstavljeni i sljedeći projekti:

Pin'em – projekt koji je osvojio drugo mjesto, zamišljen je kao mobilna aplikacija koja građanima_kama omogućuje geolociranje slučajeva korupcije, na temelju kojeg će nastati korupcijska karta Hrvatske nastala crowdsoucingom. Projektni tim čine Duje Prkut, Borna Sor i Luka Abrus.

Treći finalisti su projektni tim Izbori_se kojeg čine Stjepan Perko, Duje Kozomara i Andrej Bodrušić. Izbori_se je otvorena platforma za e-aktivizam s ciljem praćenja specifičnih promjena zakona kroz vrijeme i koja uključuje evaluaciju nezavisnih tijela i agencija od strane zajednice. Ideja je stvoriti zajednice oko specifičnih tema, zakona i institucija.

Na četvrtom mjestu je projekt Parlamento 2030, projektna ideja pobjedničkog tima iz organizacije CIECODE. Parlamento 2030 je platforma koja se trenutno razvija i čiji je cilj lakše praćenje aktivnosti španjolskog parlamenta vezanog uz implementaciju aktivnosti razvojne strategije do 2030. godine.

Peto mjesto dijele „Easy Local Budget“ (Bojan Milovanović, GM Optimist) i „Fix My City“ (Aktivna zona, Crna Gora). Cilj projekta GM Optimista je povećati pristup informacijama o lokalnim proračunima za građane_ke, a projekta Aktivne zone omogućiti građanima_kama da prijave probleme s komunalnom infrastrukturom putem online karte.

Još jednom, čestitamo pobjednicama i finalistima natječaja i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali. Više o finalistima moći ćete saznati na događaju u Zagrebu koji će biti najavljen na stranicama Gonga u rujnu.

#Participation2.0 and #YOU4EU 

2000 eura za razvoj inovativnih rješenja odlazi u Španjolsku 12000 eura za razvoj inovativnih rješenja odlazi u Španjolsku 2

chevron-right