Imamo oligarhiju koja vlada pomoću političke trgovine

30. svibnja 2019.

Maske političara odgovornih za urušavanje povjerenja građanki i građana u izborne rezultate i demokraciju izložio je Gong danas na konferenciji za medije povodom Dana Hrvatskog sabora, upozoravajući kako ovaj saziv najviše dovodi u pitanje smisao parlamentarnog predstavništva i smisao rezultata izbora na kojima smo glasali.

„Došli smo do toga da imamo oligarhiju koja, ne kao politička manjina, nego kao manjina temeljena na političkoj trgovini donosi odluke izbjegavajući bilo kakvu odgovornost prema građanima“, rekla je Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga napominjući da, kao udruga 2003. nagrađena Zlatnim grbom Hrvatskog sabora za poseban doprinos razvoju parlamentarizma, demokracije, tolerancije, snošljivosti i zaštite ljudskih prava, Gong ima posebnu odgovornost upozoriti da ovaj saziv izdaje temeljnu poantu parlamentarizma.

Danas, 29 godina nakon osnivanja, ovaj saziv Hrvatskog sabora, oborio je sve rekorde brojem zastupnika koji su promijenili klubove, neki i više puta. Način na koji Andrej Plenković održava parlamentarnu većinu, urušava povjerenje građana/ki u izborne rezultate i demokraciju. Vladajuću većinu osiguravaju optuženici za korupciju, Milan Bandić i Tomislav Saucha. Upravo je Saucha za kojeg su glasali SDP-ovi birači/ce svojim glasom spasio od smjene ministra financija Zdravka Marića i sačuvao HDZ-ovu vladu. A HNS koji je na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om, postao je novi koalicijski partner vladajućima. Saborski klub zagrebačkog gradonačelnika počeo je gomilati 'žetončiće' – pa danas imaju 11 zastupnika iako su građanke i građani birali dva. Danas su ti „žetončići“ ključni u očuvanju većine.

„Izbori nisu jedini način da birači iskažu svoje mišljenje, od saborskih zastupnika treba zahtijevati da budu otvoreniji, transparentniji i da odgovaraju za svoja djela ili propuste. Kad pogledamo stranice Europskog parlamenta, rezultati glasanja objavljuju se u stvarnom vremenu, dok na stranicama našeg Sabora nedostaju temeljni podaci. Primjerice – rezultati glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću ni danas nisu objavljeni – samo podatak 75 zastupnika glasalo je za, a 75 protiv. Kao da zastupnici pred građanima žele sakriti svoju ulogu u epizodi koja je umalo srušila Vladu“, dodala je Berković i podsjetila kako Saboru i dalje nedostaje i etički kodeks i kultura komunikacije.

„Želimo Sabor u kojem nećemo slušati  nasilne poruke, poruke koje isključuju druge, a što se onda preslikava i na javnu komunikaciju. Želimo da mladi imaju bolje političke predstavnike“, zaključila je u nadi da će porazni trend stalnog pada povjerenja građana u instituciju koja ih predstavlja konačno biti iznad trenutnih 8 posto.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Imamo oligarhiju koja vlada pomoću političke trgovine 1Imamo oligarhiju koja vlada pomoću političke trgovine 2

chevron-right