Izborno jutro: Stranke zovu građane i šalju SMS-ove

26. svibnja 2019.

Prema neanonimnim dojavama građanki i građana izborno jutro prošlo je mirno s manjim brojem dojava Gongu o nepravilnostima.

Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase (Živi zid, HSP SPLIT). Prijavljeno je i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama (SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti) pa čak i telefonskih poziva (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti). Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska.

Gongu je prijavljen i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj, čija je članica birača tražila podatak o nacionalnosti. Gong upozorava da na izborima za Europski parlament nacionalna pripadnost biračica i birača ne igra nikakvu ulogu budući da ne postoji manjinsko zastupništvo.

Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, vjerojatno zbog visokih kazni u iznosu od 100.000 do pola milijuna kuna, a koju je DIP najavio dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima, za razliku od društvenih mreža, koje ostaju 'siva zona' političkog oglašavanja a u Hrvatskoj.

Gong na izborni dan pruža informativnu podršku biračicama i biračima zaprimanjem neanonimnih dojava o uočenim nepravilnostima i odgovaranjem na upite putem:

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) kojemu se svi sudionici i sudionice izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr. Nadgledanje etičkih načela vrši Etičko povjerenstvo za izbor članova u Europski parlament, koje je dostupno putem telefona (01) 4569-673 i e-maila eticko.povjerenstvo@sabor.hr.

Pitanjem zaštite osobnih podataka bavi se Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kojoj se možete obratiti putem e-maila azop@azop.hr. Pritužbe o neželjenoj elektroničkoj komunikaciji (npr. SMS-ovima) možete slati Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) na e-mail nezeljeni.sms@hakom.hr.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Izborno jutro: Stranke zovu građane i šalju SMS-ove 1Izborno jutro: Stranke zovu građane i šalju SMS-ove 2

chevron-right