Ministarstvo krije broj birača po biračkim mjestima

24. svibnja 2019.

Gong je zabrinut zbog činjenice da Ministarstvo uprave nije uoči izbora za Europski parlament javno objavilo broj birača po biračkim mjestima, što je bila praksa na proteklim izborima.

Time bi se unaprijed zaustavila nagađanja o postojanju „viška broja birača koji se može ubaciti strankama koje će dobiti izbore“, što su informacije koje je DIP jučer opovrgnuo objašnjavajući da je izborni sustav tako postavljen da nitko i nigdje ne može ubacivati glasove, s obzirom na to da postoji nekoliko razina kontrola.

Umjesto da osnaži povjerenje u izbornu administraciju, ministar Lovro Kuščević neobjavljivanjem broja birača po biračkim mjestima urušava povjerenje građana i ostalih sudionika izbora u izborni proces.

Iako se ne radi o zakonskoj obavezi, riječ je svakako o snižavanju dosegnutih demokratskih standarda u provođenju izbora jer su se informacije o broju birača po biračkim mjestima ranije objavljivale. Umjesto toga, Ministarstvo je objavilo nekoliko drugih statističkih pregleda, što po zakonu također nije bilo obavezno, ali koji ne rješavaju ovo pitanje.

Gong apelira na Državno izborno povjerenstvo da prije izbornog dana samostalno objavi broj birača po biračkim mjestima u otvorenom formatu, kako bi se otklonile eventualne sumnje u ažurnost popisa birača i spriječilo narušavanje dosegnutog stupnja transparentnosti.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Ministarstvo krije broj birača po biračkim mjestima 1Ministarstvo krije broj birača po biračkim mjestima 2

chevron-right