Financije stranaka pretražive u Gongovoj bazi

20. svibnja 2019.

Gong je u kampanji za EP izbore lansirao aplikaciju koja je jednostavna za korištenje i otkriva sva financijska izvješća stranaka sedam dana prije izbora te omogućava pretraživanje prema nazivu liste, donatoru te izvođaču usluga kao i sortiranje prema iznosima troškova, donacija te ostvarenih popusta.

Jednostavna za korištenje Gongova aplikacija otkriva kako je u kampanji do sad ukupno potrošeno nešto manje od 9,5 milijuna kuna, od čega je tek 1,2 milijuna financirano iz donacija, a ostalo iz vlastitih sredstava stranaka i listi. Najveći iznos donacija, oko pola milijuna kuna, prikupila je lista BM365 stranka rada i solidarnosti, a niti jednog donatora nije prijavio HDZ.

Ukupno ostvareni popust za sve kandidacijske liste iznosi nešto više od milijun kuna, a najveće popuste ostvario je HDZ – odnosno čitavih 66 posto od ukupnog popusta. Najveći popust HDZ-u je omogućila tvrtka Diskurs, a najveći postotak popusta – čak 75% - dnevne novine 24 sata i Večernji list. Listi HNS-a najveći popust, preko 50%, odobrila je za usluge RTL Hrvatska.

Najviše je u promidžbu do sad uložila lista SDP-a, a slijede ju HDZ-ova i lista IDS-a. Najviše se ulagalo u oglašavanje na televiziji te bilboard plakate i društvene mreže. Samo u troškove oglašavanja na Facebooku uloženo je preko sto tisuća kuna.

Podaci su preuzeti sa službenih stranica Državnog izbornog povjerenstva koje ih prvi put objavljuje u otvorenom formatu zahvaljujući dugo najavljivanom informacijskom sustavu za nadzor financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Izvješća o troškovima promidžbe, primljenim donacijama, cijeni i popustu za medijsko oglašavanje svi izborni sudionici sada dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav.

Rok za predaju financijskog izvješća, istekao je u subotu u ponoć, a u nedjelju je na DIP-ovim stranicama bilo objavljeno samo 11 od 33 izvješća, izvijestila je Hina. Izvješća najvećih parlamentarnih stranaka HDZ-a, SDP-a, Mosta, Živog zida, BM365-a na stranicama DIP-a objavljena su u ponedjeljak. Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća, može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe. Do trenutka objave ovog teksta nedostaju izvješća još tri liste.

Napomena:

Prva verzija ovog teksta sadržavala je informaciju da su liste najvećih stranaka kasnile s izvješćima, no DIP nije objavio sva predana izvješća u isto vrijeme. Sva izvješća objavljena na stranicama DIP-a u ponedjeljak bila su u okviru zakonskog roka koji predviđa objavu izvješća do prvog sljedećeg radnog dana nakon dostave.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Financije stranaka pretražive u Gongovoj bazi 1Financije stranaka pretražive u Gongovoj bazi 2

chevron-right