YOU4EU: Osvoji 2000 eura za razvoj inovativnih rješenja

15. svibnja 2019.

Nagrađujemo najbolje ideje za digitalne projekte koji doprinose uključenju građana/ki u političke procese i komunikaciju s donositeljima odluka (su)financiranjem iznosa za implementaciju projekta.

Imaš ideju za razvoj digitalnog alata za unaprjeđenje procesa sudjelovanja građana u donošenju odluka i komunikacije s donositeljima odluka na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj, ili razini Europske unije? Prijavi se na natječaj u sklopu YOU4EU projekta i osvoji nagradu od  2000 eura za razvoj ideje/koncepta ili sufinanciranje projekta u razvoju.

U sklopu YOU4EU – Citizen Participation 2.0 projekta na kojem Gong sudjeluje zajedno s Beogradskom otvorenom školom (Srbija) i organizacijama PiNA (Slovenija), Institut Alternativa (Crna Gora) i Access Info Europe (Španjolska), organizira se natječaj za najbolju projektnu ideju za sudjelovanje građana u donošenju oduka. Rok za prijavu projektnih ideja je 23. lipnja 2019. (Rok je produžen za tjedan dana u odnosu na prvotni).

Tko se može prijaviti?

Pojedinci i timovi – studenti, aktivistkinje, građani i inicijative, kao i start-up organizacije i udruge –  ili još bolje, kombinacija svih navedenih. Pozvani su svi zainteresirani dati svoj doprinos boljem upravljanju, uz sljedeće uvjete:

  • Sudionici/e trebaju biti iz jedne od ovih zemalja: Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Moldavija, Austrija, Češka, Slovačka, Rumunjska, PortugaL, Španjolska i Italija.

  • Prijavitelj/ica ili minimalno jedna osoba u timu mora imati navršenih 18 godina.

Kakve ideje za projekte i rješenja možete prijavljivati?

Projektne prijave trebaju biti fokusirane na razne inovativne oblike digitalne participacije građana: može se raditi o web alatima, portalima, komunikacijskim platformama, mobilnim aplikacijama, koje mogu ili ne moraju biti fokusirane na specifično područje upravljanja ili procesa donošenja odluka. Rješenje treba doprinijeti  poboljšanju sudjelovanja građana u proicesu donošenja odluka, jačanju demokracije, transparentnosti i komunikacije između građana i donositelja odluka na bilo kojoj razini. Prihvaćaju se prijave za projekte/rješenja koja još uvijek nisu sužbeno lansirana. To znači da možete prijaviti ideju koju ćete tek krenuti razvijati, ali i projekte na kojima već radite. Ova nagrada može biti iznos koji se dodjeljuje za sufinanciranje postojećeg projekta – u tom smislu nema ograničenja.

Nagrađeno rješenje trebat će biti objavljeno u otvorenom kodu i otvoreno za javnost. Prednost će imati rješenja izgrađena na otvorenom kodu i koja koriste otvorene podatke.

Nagrada

Pobjedničkom timu, organizaciji ili pojedincu bit će isplaćena nagrada za troškove implementacije projekta u ukupnom iznosu od 2000 eura (što uključuje i troškove transakcije što znači da ovisno o porezu isplaćeni iznos može biti nešto manji). Također, najbolje projektne ideje bit će predstavljene na debati u Zagrebu u rujnu 2019., gdje će sudionici/e imati priliku svoje ideje predstaviti ispred donositelja odluka, predstavnica akademske zajednice, informatičkih stručnjakinja, nevladinih organizacija i drugih.

Kako se prijaviti?

Vro jednostavno! Samo ispuni obrazac putem sljedeće poveznice: [LINK].

Važno: budući da se radi o međunarodnom projektu, prijave se prihvaćaju isključivo na engleskom jeziku.

Koji su uvjeti selekcije i sljedeći koraci?

Projektne prijave će biti ocjenjivane i rangirane u dva kruga na temelju sljedećih kriterija: utjecaj na zajednicu, inovativnost, implementacijski potencijal, održivosti korištenje otvorenog koda i otvorenih podataka.  Više o selekcijskom procesu možete pronaći u Uvjetima i pravilima natječaja. Finalisti će biti odabrani krajem lipnja 2019, a pobjednici će biti obaviješteni najkasnije u kolovozu 2019.

Više o projektu

Natječaj se organizira u sklopu YOU4EU – Citizen Participation 2.0 projekta, kojeg koordinira Beogradska otvorena škola, a u kojem je Gong partner zajedno s organizacijama iz Slovenije, Crne Gore i Španjolske. Cilj projekta je potaknuti i osnažiti građane na aktivno sudjeovanje u političkim procesima na razini Europske unije te dati doprinos razumijevanju njihove uloge u političkim procesima. Projekt je financiran kroz program Europa za građane Europske unije.

Natječaj na engleskom jeziku pronađite OVDJE.

Važno: Uvjete i pravila natječaja, koja uključuju i pravila privatnosti i napomene o korištenju osobnih podataka možete pročitati OVDJE.

Kontakt: andrea@gong.hr

Hashtag: #Participation2.0 and #YOU4EU

YOU4EU: Osvoji 2000 eura za razvoj inovativnih rješenja 1YOU4EU: Osvoji 2000 eura za razvoj inovativnih rješenja 2

chevron-right