Jednostavnim jezikom odgovaramo na teška pitanja o EU-u

06. svibnja 2019.

Na Dan Europe, 9. svibnja 2019., Gong organizira javno fact-chekiranje pitanja o Europskoj uniji. Pozivamo Vas da sudjelujete na ovom zanimljivom događanju!

Što je fact-chekiranje?

Radi se o engleskom terminu koji se u hrvatskom jeziku prevodi kao „provjera činjenica“. Pod tim se pojmom podrazumijeva provjera informacija i tvrdnji kako bi se odredila njihova istinitost i točnost.

Zašto provjeravati istinitost i točnost?

Lažne vijesti ozbiljan su problem jer se u vremenu društvenih mreža šire jako brzo te ih je teško potom ispraviti. Cilj ovog događanja je, na temelju vjerodostojnih izvora informacija, na nekolicinu teških i ozbiljnih pitanja o Europskoj uniji, odgovoriti faktografski točno.

Kada i gdje?

Četvrtak, 9. svibnja 2019. u 17:30h, Kuća Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb

Tko sve može sudjelovati?

Prije svega srednjoškolski učenici/ce i njihovi nastavnici/ice, ali i ostala zainteresirana javnost. Na postavljena pitanja odgovarat će se jednostavnim jezikom kako bi, bez obzira na predznanje o temama o kojima će se govoriti, sadržaj bio razumljiv svima, ponajprije mladima.

Glavna pitanja i teme:
Izlaze li hrvatski građani i građanke na izbore za Europski parlament?
Smatramo li da je članstvo u EU-u dobra stvar? Jesmo li euroskeptični?
Koliko se uplaćuje u proračun EU-a, a koliko dobiva iz proračuna?
Što će se dogoditi kada RH uvede Euro – hoće li uvođenjem Eura porasti cijene?
Što je Erasmus? Za koga je sve Erasmus?

Govornici/e:
dr. sc. Berto Šalaj, FPZG
dr. sc. Marina Tkalec, Ekonomski institut - Zagreb
Branka Radonić Choudhury, AMPEU

Moderiraju:
Matea Kogoj & Tomislav Pancirov

Po čemu se razlikuje ovaj događaj od drugih panel-rasprava i tribina?

Pitanja koja smo sakupili od građana/ki, primarno putem Gongovih društvenih mreža, grupirali smo u nekoliko područja. Potom smo pitanja dali novinarima Faktografa, koji se u svom radu primarno bave istraživanjem i provjerom činjenica, kako bi na postavljena pitanja pronašli točne odgovore.

Upravo na Dan Europe, svima zainteresiranima, otkrivamo odgovore na postavljena pitanja!

Stručnjake iz spomenutih područja pozvali smo da od Faktografa provjerene informacije stave u kontekst kako bismo još bolje mogli razumjeti svaku temu.

Glavna ideja ovakvog tipa događanja je, na pitanja koja građani/ke imaju o Europskoj uniji, odgovoriti činjenicama.

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete na elektronskoj poveznici ovdje. U mogućnosti smo organizirati grupni prijevoz za više sudionika/ca ili pokriti troškove prijevoza u vlastitom angažmanu.

Događanje se održava u sklopu projekta „R-EU Connected“ financiranog od strane programa Erasmus+ Europske unije. Više o samom projektu dostupno je u kratkom ovdje.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Jednostavnim jezikom odgovaramo na teška pitanja o EU-u 1Jednostavnim jezikom odgovaramo na teška pitanja o EU-u 2

chevron-right