Prijavi nepravilnosti na izborima za Europski parlament

16. travnja 2019.

Kako bi se građanima i građankama omogućilo da na jednostavan način prijave neregularnosti na izborima za Europski parlament, Gong je lansirao alat za prijavu nepravilnosti. Nepravilnosti poput raznih pritisaka na birače ili zloupotrebe javnih resursa mogu se na jednostavan način prijaviti putem poveznice s osobnih računala ili pametnih telefona ovdje: https://prijava.gong.hr.

Nepravilnosti koje se mogu prijaviti putem aplikacije javljaju se za vrijeme predizborne kampanje, na sam izborni dan, kao i prilikom objave rezultata izbora i nakon izbornog dana. Prije izbornog dana, najčešće nepravilnosti koje građani prijavljuju su nepravilnosti vezane uz kršenje predizborne šutnje neposredno prije izbora, govor mržnje i kršenja osobnih podataka građana. Za vrijeme izbornog dana, na biračkom mjestu mogu nastati razne nepravilnosti vezane uz rad biračkog odbora, podmićivanje birača, itd.

Gong će kao i uvijek prijave izbornih nepravilnosti prikupljati i telefonski i ostalim kanalima, osobito za građanke i građane koji nemaju pristup internetu, no svima koji imaju pristup internetu savjetuje se da nepravilnosti prijave putem novog alata koji će olakšati proces prijave nepravilnosti. Formular već uključuje sve informacije koje su potrebne kako bi se nepravilnost evidentirala, što će skratiti vrijeme prijave i smanjiti mogućnost naknadne provjere dodatnih detalja s prijaviteljima.

Veći dio nepravilnosti će se, kao i uvijek, proslijediti nadležnim institucijama, kao što su Državno izborno povjerenstvo i Agencija za zaštitu osobnih podataka. Gong se obvezuje čuvati privatnost prijavitelja, čiji se podaci ne prosljeđuju nadležnim institucijama, osim na zahtjev ili uz privolu prijavitelja nepravilnosti. Zbog osiguravanja točnosti i pouzdanosti prijava te sprečavanja potencijalnih manipulacija, Gong ne prihvaća anonimne prijave građana.

Građani i građanke nepravilnosti uoči izbora nepravilnosti mogu prijaviti i direktno nadležnim institucijama. Zbirne informacije i analize nepravilnosti prikupljene pomoću alata i drugim kanalima bit će objavljene u izvještaju kojeg Gong redovito objavljuje nakon izbora.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Prijavi nepravilnosti na izborima za Europski parlament 1Prijavi nepravilnosti na izborima za Europski parlament 2Prijavi nepravilnosti na izborima za Europski parlament 3

chevron-right