Gongove promatračice i promatrači u Ukrajini

04. travnja 2019.

Kao dio misije organizacije ENEMO, Gongove promatračice i promatrači sudjelovali su na predsjedničkim izborima u Ukrajini.

Deset Gongovih promatračica i promatrača sudjelovalo je 31. ožujka u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, u kojem je najviše glasova – 30,8 posto osvojio Volodimir Zelenskij. U drugom krugu sučelit će se s aktualnim predsjednikom Petrom Poroshenkom, koji je imao 17,8 posto glasova, dok je bivša premijerka Julija Timošenko, bila na trećem mjestu s osvojenih 14,2 posto glasova te je eliminirana iz predsjedničke utrke.

Gongovi promatrači i promatračice bili su dio misije organizacije ENEMO – mreže europskih organizacija koje se bave promatranjem izbora. Gong je jedna od organizacija članica i osnivačica mreže. ENEMO je akreditirao 48 dugoročnih promatračica i promatrača, i 158 kratkoročnih, koji su u timovima od dvoje, pokrivali sve oblasti Ukrajine. Tijekom izbornog dana bili su prisutni na 1.239 glasačkih mjesta.

U preliminarnom izvješću ENEMO-a ocjenjeno je da su izbori u prvom krugu provedeni na transparentan i učinkovit način, uglavnom u skladu s ukrajinskim zakonima i međunarodnim standardima.  Istaknuto je da su izborne reforme još uvijek u tijeku i da bi vlasti trebale posvetiti veću pozornost praćenju i provedbi pravila pravedne kampanje, financiranju kampanja i regulaciji medija, kao i načinu na koji se formiraju izborna povjerenstva.

U nekoliko slučajeva povrijeđena je tajnost glasovanja, prijavljene su situacije u kojima je bilo više od jedne osobe u glasačkim kabinama, u kojima glasači nisu mogli ostvariti pravo na tajnost glasanja zbog neadekvatnih kabina ili prozirnih zavjesa,  u kojima su birači otkrivali za koga su glasali, a bilo je i fotografiranja označenih glasačkih listića.

Velik broj prijavljenih kandidata (čak 39), formalno pokazuje političku i demokratsku konkurenciju, no zapravo otvara sumnju da je bilo riječ samo o "tehničkim kandidatima" koji su poslužili drugim kandidatima s višim političkim rejtinzima.

Naime, svi su kandidati imali pravo prijaviti svoje predstavnike u izborne komisije. Tako su od članova prisutnih u komisijama koje su imenovali „tehnički kandidati“ mogli imati koristi stvarni kandidati, čime je narušeno načelo proporcionalnosti.

Ukrajinsko izborno povjerenstvo akreditiralo je 36 međunarodnih promatračkih organizacija i čak 139 domaćih organizacija promatrača, od kojih su dvije – bliske Poroshenku i Zelenskiju (Ukrainian Centre for Democratic Society i Kamanda Ze (Ze Tem) imale čak 10.000 promatrača, pa je vladala prilična gužva na biralištima.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gongove promatračice i promatrači u Ukrajini 1Gongove promatračice i promatrači u Ukrajini 2

chevron-right