Zar je Facebook odgovorniji od hrvatskih institucija?

01. travnja 2019.

Gong je ponovo apelirao na ministra financija Zdravka Marića i DIP da propišu obavezu izvještavanja o izbornoj promidžbi na društvenim mrežama tijekom europarlamentarnih izbora, a dok hrvatske institucije šute, Facebook je već objavio API za preuzimanje i pretraživanje plaćenih političkih oglasa.

Gong smatra neprihvatljivom šutnju ministra Zdravka Marića i nedorečenost Državnog izbornog povjerenstva (DIP) po pitanju transparentnog on-line političkog oglašavanja i komuniciranja sukladno zaključcima Vijeća EU koje je Hrvatska podržala.

Stoga ponovo pozivamo na omogućavanje izvještavanja troškova oglašavanja na društvenim mrežama - za svaki pojedini oglas ili plaćenu objavu na društvenim mrežama – uz API pristup koji bi omogućio pravovremenu objavu strojno čitljivih podataka iz informacijskog sustava DIP-a za nadzor financiranja izborne promidžbe. 

Nakon višemjesečnih upozorenja, apela i preporuka kako umanjiti prijetnje demokraciji na internetu koje su do sad ignorirane - možemo samo zaključiti da je čak i Facebook, iako privatna kompanija, pokazao veću suradljivost od hrvatskih tijela javne vlasti u cilju zaštite integriteta europskih izbora. Ova je društvena mreža u međuvremenu objavila API za preuzimanje i pretraživanje plaćenih političkih oglasa, odgovarajući na otvoreno pismo Mozilla fundacije koja je u međuvremenu objavila i preporuke koji bi sve podaci trebali biti javno dostupni.

Uostalom, Kodeks prakse za borbu protiv dezinformiranja predviđeno je da  Facebook, Google i Twitter javno objavljuju tko i s koliko novca plaća političke oglase, uključujući i njihovu namjenu te kako su odabrane ciljane skupine za njihovo plasiranje.  Akcijski plan protiv dezinformiranja obvezuje ih da jednom mjesečno dostavljaju izvješća Europskoj komisiji o postignutom napretku.

Istovremeno, hrvatske vlasti  propustile su do sada svaku priliku da pokažu vjerodostojnost u svojoj podršci mjerama Europske komisije protiv širenja dezinformacija on-line, prikrivenog političkog oglašavanja na društvenim mrežama.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Zar je Facebook odgovorniji od hrvatskih institucija? 1Zar je Facebook odgovorniji od hrvatskih institucija? 2

chevron-right