Brojni podaci o tijelima javne vlasti i dalje zatvoreni

04. ožujka 2019.

Hrvatskim građankama i građanima još uvijek nisu dostupni razni podaci o radu tijela javne vlasti, a nije otvoren ni pristup registrima stvarnih vlasnika medija kao ni imovinskim karticama sudaca, upozoreno je u petak na otvaranju konferencije Dani otvorenih podataka.

Nastavak konferencije koju su Gong i Code for Croatia organizirali u petak, 1. ožujka u Zagrebu u prostoru HUB385, donio je ipak i neke dobre vijesti. Državno izborno povjerenstvo obećalo je ponuditi strankama uoči izbora za Europski parlament aplikaciju koja omogućuje prikupljanje podataka o donacijama i troškovima strankama, a rečeno je i da bi imovinske kartice sudaca trebale bi biti dostupne u lipnju ove godine.

Dani otvorenih podataka obilježeni su i u 200 drugih gradova diljem svijeta. Na konferenciji u Zagrebu, na kojoj su se okupile relevantne stručnjakinje i stručnjaci, predstavnici institucija i izvršne vlasti, kao i civilnog društva te IT aktivistkinje i aktivisti, razmijenili su iskustva te zajednički pokušali iznaći rješenja i alate koji bi građankama osigurali jednostavniji pristup relevantnim javnim podacima i maksimalno otežali svaki pokušaj manipuliranja njihovim osobnim podacima i širenje dezinformacija.

„Otvoreni podaci su resurs koji se može nazvati i 'naftom 21. stoljeća'“, rekla je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković upozoravajući na niz teškoća u ostvarivanju zakonski reguliranom pravu na pristupu informacijama. Nabrajajući sve ono podatke kojima danas u Hrvatskoj nije otvoren pristup, izdvojila je registre dozvola od lokacijskih, građevinskih do uporabnih kako bi ih mogli usporediti sa stvarnim stanjem na terenu.

U Hrvatskoj tako, kaže, još uvijek nemamo pretraživi registar državne imovine u otvorenom formatu kao ni ročišnike suđenja kako bi se moglo ozbiljno promatrati pravosuđe. „Htjeli bismo vidjeti i sve HBOR-ove kredite, registar lobista, kako se troše novci EU fondova u Hrvatskoj, te otvorene podatke o financiranju kandidata na predstojećim EU izborima“, kaže Berković.

„Namjeravamo uložiti 7 milijuna kuna za analizu korištenja otvorenih podataka. Također, mjerit ćemo njihov utjecaj, a prije svega radit ćemo na kvaliteti i kvantiteti otvorenih podataka“, rekao je Božo Zeba iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva na okruglom stolu o politici i praksi otvorenih podataka. „Po zakonu Povjerenik za informiranje mora riješiti zahtjeve u roku od 30-60-90 dana, ali istina je da se rokovi često ne poštuju zbog manjka ljudi“, objasnila je Dubravka Bevandić, voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u uredu Povjerenika za informiranje. Imovinske kartice sudaca trebale bi biti dostupne u lipnju ove godine, a planira se i digitalizacija i API za registar stvarnih vlasnika tiskanih medija, čiji se podaci mogu dobiti na upit, najavila je Tanja Magdić Ukalović iz Ministarstva pravosuđa.

Uoči izbora za Europski parlament koje već nazivaju najhakabilnijim izborima do sad, na konferenciji je održana i panel diskusija kojom smo otvorile pitanje političkog marketinga na društvenim mrežama - u koji se ulažu sve veći iznosi, a bez ikakve regulacije ili učinkovitog monitoringa odakle novac dolazi i kako se troši. Marko Boko iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj izjavio je: „Za izbore za Europski parlamentu bitan je digitalni teren. Društvene mreže ljudi uređuju sami - na ljudima je da procijene što će staviti. Važno je govoriti o prevenciji, odnosno dugotrajnom obrazovanju građana i mladih“. Doznali smo od predstavnice DIP-a Janje Horvat Drobnjak da je nedavno osnovana i mreža, koje se sastoji od brojnih agencija i ministarstva, a koja će pratiti izbore vezano uz digitalnu sferu, ali isto tako da se o toj mreži još uvijek malo zna.

U sklopu konferencije pod moderaturom Melise Skender održan je i panel na kojem se govorilo o tome što znamo o aktivnostima svojih zastupnika i zastupnica. Također, Jelena Tešija i Andrea Kovač iz Gonga predstavile su Who Targets Me – plugin za praćenje političkog oglašavanja putem društvenih mreža koji će se koristiti tijekom kampanje za EP izbore, te poboljšane vizualizacije, čišće podatke, brže filtriranje i mogućnost eksporta podataka iz Mozaik veza.

Konferencija je u petak završena projekcijom filma „The Cleaners“, dokumentarnog filma Hansa Blocka i Moritza Riesewickiza iz 2018., koji prikazuje svijet skrivenih i potplaćenih radnica i radnika koji čiste sadržaj na Facebooku, a preko kojih otkrivamo i sve ostale temeljne probleme digitalnog doba.

Aktivnosti Dana otvorenih podataka nastavljeni vikend datathonom na kojem su predstavljeni projekti i pripremljeni setovi podataka na čijim se rješenjima radilo do kraja nedjelje.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Brojni podaci o tijelima javne vlasti i dalje zatvoreni 1Brojni podaci o tijelima javne vlasti i dalje zatvoreni 2

chevron-right