Facebook reagirao na apele civilnog društva

26. veljače 2019.

Facebook je obećao izraditi otvorenu Galeriju oglasa za EU koja će omogućiti analizu političkih kampanja na Facebooku nakon što su 32 organizacije zatražile da poveća transparentnost političkih oglasa.

Ubrzo nakon što je Facebooku upućeno otvoreno pismo Mozilla Foundation, koje je supotpisao i Gong, stigla je reakcija kompanije koja je obećala da će krajem ožujka otvoriti sučelja programskih aplikacija (API) za svoju Galeriju oglasa te tako političko oglašavanje učiniti transparentnijim.

Facebook nije objasnio detalje funkcioniranja alata, ali ovo se ipak čini kao pozitivan korak naprijed u borbi protiv dezinformacija na nadolazećim izborima za Europski parlament.

„Vjerujemo da Facebook i druge platforme mogu biti pozitivni akteri koji podupiru demokraciju, a takva se vizija može ostvariti samo kroz istinsku transparentnost i povjerenje. No, postizanje takve transparentnosti ne smije biti uvjetovano mjerilima koja bi odgovarala najvećim svjetskim tehnološkim tvrtkama“, upozorile smo u otvorenom pismu.

Podsjetimo, tad smo od Facebooka tražili da:

  • Izradi funkcionalnu, otvorenu API galeriju oglasa koja omogućuje napredna istraživanja i razvoj alata koji analiziraju političke oglase usmjerene na korisnike Facebooka u EU-u;

  • Osigura da se svi politički oglasi jasno razlikuju od ostalih sadržaja i da su popraćeni ključnim kriterijima ciljanja kao što su identitet sponzora i iznos potrošen na platformi u svim zemljama EU-a;

  • Prestane uznemiravati istraživače koji rade alate kako bi osigurali veću transparentnost oglašavanja na vašoj platformi.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Facebook reagirao na apele civilnog društva 1Facebook reagirao na apele civilnog društva 2

chevron-right