Dosta je skrivanja iza PDF-a, podatke na sunce!

26. veljače 2019.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) ima spremnu aplikaciju koja omogućuje prikupljanje podataka o donacijama i troškovima stranaka za izbore - sve na jednom mjestu – pretraživo i usporedivo.

Ova investicija, vrijedna 450 tisuća kuna ostat će, međutim, u ladici tijekom europskih izbora, osim ako političke stranke same ne zatraže da im DIP omogući korištenje ove aplikacije i transparentno prikažu svoje financije javnosti. Naime, novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma,  učinit će njezino korištenje obavezom stranaka, ali tek je 8. veljače 2019. bio u prvom čitanju. Malo je vjerojatno da će biti donesen uoči izbora za Europski parlament do kojih je ostalo manje od 100 dana.

Gong stoga poziva političke stranke koje ulaze u kampanju za Europski parlament da zatraže od DIP-a  korištenje aplikacije kako bi olakšale vlastito izvještavanje o prihodima i rashodima kampanje, te kako bi nadležna tijela i javnost imali olakšan pristup tim podacima.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji glasači i glasačice mogli bi znati tko su donatori političkih opcija, kako one troše taj novac, završava li dio novca u neprimjerenim online kampanjama – sve kako bi u konačnici mogli donijeti informirane odluke na biračkim mjestima.

Objava otvorenih i lako pretraživih podataka o političkim donatorima i troškovima izborne kampanje, bez sumnje bi pozitivno djelovala i na veće povjerenje  građana u njihove političke predstavnike. Prema posljednjem istraživanju vrijednosti u Hrvatskoj od 1999. do 2018. stranke su, naime, na posljednjem mjestu.

U suprotnom, ako se navedena aplikacija ne bude koristila ni na europskim izborima, stranke će podatke o financiranju izborne promidžbe opet objavljivati svaka na svojim stranicama u teško pretraživim PDF formatima ili na web stranici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Ovdje su podaci na jednom mjestu, ali da bi ih skupili potrebna su dva klika da bi se došlo do pojedine izborne liste, pa još najmanje dva za svaki dokument koji želite preuzeti – i tako za svaku listu da bi se na kraju došlo do dokumenta iz kojeg je opet teško izvući podatke. Jedini način da se u ovom trenutku dođe do skupnih i međusobno usporedivih podataka koji bi otkrivali više o strukturi financija i donatorima političkih stranaka, medijima u kojima se oglašavaju i troškovima kampanje – jest ručno prepisivanje podataka.

Prihvaćanjem Gongove inicijative za predaju izvješća o donatorima u otvorenom formatu kroz DIP-ovu aplikaciju političke stranke omogućile bi građanima i građankama lakše praćenje izvora financiranja i pokazale bi da im je stalo do istinske transparentnosti prema biračima.

Panel na Danima otvorenih podataka u petak 3. ožujka u 12 sati, prilika je da DIP suočimo s voljom stranaka koje bi, i bez prijetnji zakonskim sankcijama, poduzele ovaj autonomni čin političke volje kao važan iskorak prema biračima. DIP bi im u tom slučaju trebao omogućiti pilot testiranje aplikacije najkasnije s danom podnošenja kandidature - što je i zadnji rok za otvaranje posebnog računa za financiranje izborne promidžbe prema aktualnom zakonu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Dosta je skrivanja iza PDF-a, podatke na sunce! 1Dosta je skrivanja iza PDF-a, podatke na sunce! 2

chevron-right