Facebook mora provesti ono što je obećao za izbore

12. veljače 2019.

Facebook je europskim zakonodavcima i korisnicima/ama obećao da će političke oglase učiniti transparentnijima, ali do sada smo vidjeli vrlo malo. Stoga smo uputile otvoreno pismo kojim pozivamo Facebook da provede ono što je obećao kako bi zaštitio korisnice i korisnike tijekom europskih izbora.

Politički akteri koriste dezinformacijske kampanje koje vrebaju emocije i vrijednosti kako bi manipulirali ponašanjem biračkog tijela. Imamo pravo znati tko plaća oglase kako bi se utjecalo na naš glas, a Facebook je odgovoran za to da se ti podaci učine dostupnima. Facebook je europskim zakonodavcima i korisnicima/ama obećao da će političke oglase učiniti transparentnijima, ali do sada smo vidjeli vrlo malo. Stoga smo, zajedno s drugim europskim organizacijama, odlučile supotpisati otvoreno pismo Mozilla Foundation u kojem pozivamo Facebook da provede ono što je obećao kako bi zaštitio korisnice/ke tijekom europskih izbora.

Poštovani Facebook,

pišemo vam kao skupina tehnologa, braniteljica ljudskih prava, akademske zajednice, novinarki i korisnika Facebooka koji su duboko zabrinuti za to kako će Facebook provesti obećane najave zaštite europskih korisnica od ciljanih dezinformacijskih kampanja tijekom europarlamentarnih izbora. Obećali ste europskim zakonodavcima i korisnicima da ćete povećati transparentnost političkog oglašavanja na platformi kako biste spriječili napade i zlouporabe tijekom izbora. Međutim, istovremeno ste poduzeli mjere kojima blokirate pristup alatima za transparentnost koji korisnicima omogućuju da vide na koji su način 'targetirani' od strane takvih kampanja.

U nedavnom op-ed članku u Wall Street Journalu, Mark Zuckerberg je napisao da su najvažniji principi vezani za podatke: transparentnost, izbor i kontrola. Ograničavanjem pristupa alatima za transparentnost oglašavanja koji su dostupni korisnicama Facebooka potkopava se transparentnost, sprječava korisnike da instaliraju alate koji im pomažu u analizi političkih oglasa i uspostavlja se kontrola nad istraživačicama koje pokušavaju pregledati podatke na platformi. Vaša alternativa tim alatima je jednostavna funkcija pretraživanja ključnih riječi, no ona ne pruža razinu pristupa podacima potrebnu za smislenu transparentnost.

Djela govore više od riječi. Zbog toga morate poduzeti mjere kako biste smisleno ispunili obveze preuzete od institucija EU-a - posebno povećanu transparentnost koju ste obećali. Obećanja i izjave za tisak nisu dovoljne. Umjesto toga trebamo vidjeti stvarne akcije u nadolazećim mjesecima. Ako poduzete akcije ne budu dovoljne, Facebook je taj kojeg ćemo kriviti.

Konkretno, tražimo od vas da do 1. travnja 2019. godine provedete sljedeće mjere kako biste programerkama dali dovoljno vremena za izradu alata za transparentnost prije izbora:

  • Izradite funkcionalnu, otvorenu API galeriju oglasa koja omogućuje napredna istraživanja i razvoj alata koji analiziraju političke oglase usmjerene na korisnike Facebooka u EU-u

  • Osigurate da se svi politički oglasi jasno razlikuju od ostalih sadržaja i da su popraćeni ključnim kriterijima ciljanja kao što su identitet sponzora i iznos potrošen na platformi u svim zemljama EU-a

  • Prestanete uznemiravati istraživače koji rade alate kako bi osigurali veću transparentnost oglašavanja na vašoj platformi.

Vjerujemo da Facebook i druge platforme mogu biti pozitivni akteri koji podupiru demokraciju, a takva se vizija može ostvariti samo kroz istinsku transparentnost i povjerenje. No, postizanje takve transparentnosti ne smije biti uvjetovano mjerilima koja bi odgovarala najvećim svjetskim tehnološkim tvrtkama. 

Veselimo se brzoj i potpunoj provedbi ovih mjera transparentnosti koje ste obećali svojim korisnicama.

Iskreno,

Mozilla Foundation

Pismo su potpisale/i:

Access Now
AlgorithmWatch
All Out
Alto Data Analytics
ARTICLE 19
Aufstehn
Bits of Freedom
Bulgarian Helsinki Committee
Campax
Center for Democracy and Technology
CIPPIC
Civil Liberties Union for Europe
Civil Rights Defenders
de clic
doteveryone
Estonian Human Rights Center
Free Press Unlimited
Gong Croatia
Greenpeace
Italian Coalition for Civil Liberties and Rights (CILD)
Mobilisation Lab
Open Data Institute
Open Knowledge International
OpenMedia
PROVIDUS
Reporters Without Borders
Skiftet
SumOfUs
Transparent Referendum Initiative
Uplift
Urgent Action Fund for Women's Human Rights
WhoTargetsMe

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Facebook mora provesti ono što je obećao za izbore 1Facebook mora provesti ono što je obećao za izbore 2

chevron-right